OROSZVALOSAG.HU


Csecsenek robbantottak Bostonban

  |  2013-04-19 17:05:55  |  
Kecskeméti Gábor

Csecsenek robbantottak Bostonban

Az idősebb testvért lelőtték, a fiatalabb még menekül

Csecsenek robbantottak BostonbanCsecsenek robbantottak BostonbanCsecsenek robbantottak Bostonban

Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb metropoliszában valóságos embervadászat indult, miután kiderült: nem kapták el a hétfő délutáni robbantás tetteseit. Azóta háromra emelkedett a halálos áldozatok száma, a sebesültek közül pedig sokaknál végtag amputációt kellett végrehajtani. (Az elkövetők a robbanóeszközöket csapágyakkal és szegekkel rakták tele.)

A rendőrség csütörtök folyamán videófelvételek segítségével azonosította a két feltételezett elkövetőt, a 19 éves Dzsohar Carnajevet és bátyját, a 26 éves Tamerlan Carnajevet. A testvérpár Oroszország kaukázusi területéről (azon belül Csecsenföldről) származott, onnan gyermekkorukban a család Kazahsztánba költözött. Körülbelül 10 éve érkeztek az Egyesült Államokba. A csecsen elnöki hivatal közleményben hívta fel arra a figyelmet, hogy a testvérek csupán gyermekkoruk egy részét töltötték Csecsenföldön.

A rendőrség a feltételezett elkövetők után bostoni lakóhelyüket is megtalálta, így Boston Watertown városrészét lezárták, a lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon és ne menjenek az ablakok közelébe. A városi vasút, busz- és metróközlekedést leállították, a taxik számára is közlekedési tilalmat rendeltek el, továbbá az oktatási intézmények ki sem nyitottak. Ezután a rendőrség egységei elkezdték a város teljes átvizsgálását.

Csecsenek robbantottak BostonbanCsecsenek robbantottak Bostonban

A napokon át tartó bujkálás után csütörtök éjszaka az elkövetők ismét „jelt adtak magukról”: előbb kiraboltak egy kisboltot, majd nem sokkal később autójában agyonlőttek egy rendőrt a világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) kampuszán. Ezt követően fegyverrel eltérítettek egy autót, de tulajdonosát szerencsére fél óra múlva kitették egy benzinkúton. Mikor a rendőrség a nyomukba eredt, a csecsen testvérpár tüzelni kezdett a gépkocsiból és robbanóanyagokat dobtak az őket üldözőkre. A rendőrség az egyik elkövetőt – valószínűleg az idősebb testvért – megsebesítette, egyes források szerint ő volt az első számú gyanúsított. A férfi a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. A másik férfi gyalogosan menekült tovább.

Tamerlan Carnajev, az idősebbik testvér a Bunker Hill Community College-ban tanult, mérnöknek készült. Egy éve elkezdett bokszolni. Egyes források szerint egy közösségi oldalon a következő bejegyzést tette közzé: „Egyetlen amerikai barátom sincs. Nem értem őket.”

A fiatalabb testvér a Cambridge Rindge & Latin középiskolában tanult, mellette a Harvard Egyetem egyik medencéjénél dolgozott úszómesterként. Egyik ismerőse, Eric Machado így nyilatkozott róla: „Együtt lógtunk, buliztunk, jó barátok voltunk a középiskolában. Mindannyiunkat sokkoltak a történtek. Nem igazán értjük. Nem volt semmilyen árulkodó jele bármilyen rosszindulatú viselkedésnek Dzsohar részéről. Ez valóban sokkoló.” A dolog valóban megdöbbentő, hiszen Dzsohar két éve még ösztöndíjat is kapott az iskolától.

A testvérpár nagybátyja, a Maryland államban élő Ruszlan Carnij nem érez együtt az elkövetőkkel és nem sajnálja, hogy idősebbik unokaöccsét a rendőrség megölte. „Jó ez, hiszen azt kapta, amit megérdemelt.” – mondta szűkszavúan a csecsen nagybácsi.


(CNN, RIA Novosztyi)
 

 

 

 

 


 

 

Cimkék: csecsen, robbantás, boston, usa, rendőr, áldozat, terror, maraton, gyilkosság, carnajev, dzsohar, tamerlan, mit, egyetem,
Országok: Kazahsztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat