OROSZVALOSAG.HU


Kit kedvelnek az oroszországiak? 

  |  2012-06-14 18:36:29  |  
Oroszvilag.hu

Kit kedvelnek az oroszországiak? 

Többségük a Nyugat felé közeledne 

 Kit kedvelnek az oroszországiak? 

A Levada Központ felmérést készített arról, hogyan viszonyulnak az oroszországiak más országokhoz. A kutatást május 25-29 között folytatták, összesen 1604 embert kérdeztek meg 130 településen, Oroszország 45 régiójában.

A felmérésből kiderül, hogy az oroszországiak szerint Belaruszt fűzi a leginkább baráti viszony Oroszországhoz (34 % - ez a mutató a megelőző években általában 45-50 % közötti volt). A második helyen a Vámunió és a jövőbeni Eurázsiai Unió harmadik tagállama, Kazahsztán áll (28 % - a korábbi években ez a mutató 32-38 %-os volt). 10 % fölötti, tehát jó eredményt ért még el Németország (17 %), Kína (16 %), Ukrajna (13 %) és Örményország (11 %).

Ami az „ellenségeket” illeti, az oroszországiak szerint leginkább Grúziában viszonyulnak ellenségesen Oroszországhoz (41 %). A kaukázusi országot követi az USA (35 %), Lettország (26 %), Litvánia (25 %), Észtország (23 %), Ukrajna (15 %).

Maguk az oroszországiak alapvetően pozitívan viszonyulnak az USA-hoz (54 %) és még inkább az Európai Unióhoz (64 %). Ukrajna is kedvező értékelést kapott az oroszországiak szemében (66 %), akárcsak Izrael (61 %), de pozitív rangsorukban az első helyen Belarusz áll (81 %).

Grúziáról azonban inkább kedvezőtlen kép él az oroszországiak szemében: csak a megkérdezettek 38 %-nak szimpatikus Grúzia, 48 % azonban ellenérzéssel viseltetik a kaukázusi ország irányába.

Fontos, hogy az oroszországiak túlnyomó többsége szerint államuknak erősítenie kellene kapcsolatait a Nyugattal (76 % - 13 % szerint viszont épp ellenkezőleg, távolodni kell a Nyugattól). Lényegesen kevesebb, de így is sok támogatója van annak az opciónak, miszerint a muszlim világgal kellene szorosabb kapcsolatokat ápolnia Oroszországnak (54 % támogatja, 21 % ellenzi). 

Cimkék: Oroszország, Levada,
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Grúzia Örményország Kazahsztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat