OROSZVALOSAG.HU


Orosz áramexport Németországba is?

  |  2012-03-29 13:25:35  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz áramexport Németországba is?

Kalinyingrádból a tenger alatt

Orosz áramexport Németországba is?Orosz áramexport Németországba is?

Nemrég hírül adtuk, hogy Oroszország 25 éves áramexport szerződést kötött Kínával, ám úgy látszik Oroszország tovább kívánja bővíteni áramexportját: még meg sem épült a kalinyingrádi orosz atomerőmű (az egykori Kelet-Poroszország fővárosa, német nevén Königsberg), a Roszatom máris lehetséges vásárlók után kutat a piacon.

Szergej Bojarkin szerint, aki a kalinyingrádi atomerőmű építésének vezetője, Németországban komoly áramdeficit fog fellépni, hiszen az ország a tavalyi fukusimai atomkatasztrófa után eldöntötte, hogy 2022-ig bezárják az összes német atomerőművet. Kiváltásukra pedig a jelenlegi ellátórendszer még nem készült fel. Bojarkin szerint kézenfekvő megoldás, hogy a tervek szerint 2016-ra elkészülő orosz atomerőmű áramfeleslegét az
Északi Áramlat gázvezeték mellé a jövőben kiépítendő kábellel juttassák el a német fogyasztókhoz.

Ez nem az első ilyen jellegű együttműködési ajánlat volna a két ország között. Tavaly novemberben Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter már széleskörű együttműködést ajánlott Berlinnek elektromos művek közös finanszírozására, megépítésére és üzemeltetésére.

Németországban azonban sokan szkeptikusan és kritikusan állnak az energiaszektorban az oroszokkal történő együttműködéshez, mivel az ország energiafüggése egyre inkább egyoldalúvá kezd válni. (Oroszország két éve épp
Venezuelától szerezte meg a Ruhr Oel GmbH részvényeinek felét, mely a német olajfinomítók teljes kapacitásának negyede felett diszponál.)

 

(aktuell.ru)

Cimkék: áram, németország, kalinyingrád, atomerőmű, roszatom, bojarkin, ruhr,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat