OROSZVALOSAG.HU


Titkos izraeli bázisok Azerbajdzsánban?

  |  2012-03-29 10:52:40  |  
Oroszvilag.hu

Titkos izraeli bázisok Azerbajdzsánban?

Amerikai források szerint az izraeli légierő azerbajdzsáni reptereket venne igénybe

Titkos izraeli bázisok Azerbajdzsánban?

A Foreign Policy értesülése szerint Azerbajdzsán titokban katonai bázisokat – reptereket - bocsátott egyik legfontosabb katonai szövetségese, Izrael rendelkezésre, azzal a céllal, hogy Izrael Azerbajdzsán területét is igénybe vegye egy Irán ellen egy esetleges háború alkalmával.
A lap amerikai diplomáciai és titkosszolgálati forrásokra hivatkozva állítja, hogy Izrael az azerbajdzsáni – iráni határhoz közeli légibázisokon rendezkedett be. Az amerikaiakat ugyanakkor nyugtalanítja Izrael azerbajdzsáni jelenléte, mert ebben az esetben arra is számítani lehet, hogy egy esetleges Irán elleni háború átterjed a Kaukázusra is.
Katonai szakértők szerint Izraelnek nagy szüksége van légibázisra Izrael és Irán között, mert Irán bombázása és a visszaút Izraelbe meghaladná az izraeli légierő lehetőségeit.
Bár március elején az azerbajdzsáni védelmi miniszter Teheránban járt, és arról biztosította Iránt, hogy Azerbajdzsán területét nem fogják felhasználni támadásra Irán ellen, de arról nem beszélt, mi lesz a egy esetleg bekövetkező csapásmérés után. Úgy tűnik tehát, ha lesz izraeli csapás Irán ellen, akkor, nem kizárt, a katonai akcióban részt vevő gépek Azerbajdzsán területén landolhatnak majd.
 
(eurasianet.org)
Cimkék: Azerbajdzsán, Izrael, Irán
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat