OROSZVALOSAG.HU


Humanitárius segély Koszovóba

  |  2011-12-07 19:56:00  |  
Kecskeméti Gábor

Humanitárius segély Koszovóba

Orosz segítség a koszovói szerbeknek

Humanitárius segély Koszovóba  Humanitárius segély Koszovóba

A tél beköszöntével az orosz kormány újabb  humanitárius segélyt küld a Koszovóban élő szerbeknek. Ezzel a második szállítmánnyal együtt már összesen 284 tonna segélyt küldenek az oroszok az EU és a NATO segítségével létrehozott albán államban élő szerb kisebbségnek. A 40 orosz kamionból álló konvoj takarókat, áramfejlesztőket, ételt és bútorokat szállít az oroszországi Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának megbízásából.  A Moszkva melletti Noginszkból indulnak és a tervek szerint két nap múlva érik el az észak-koszovói Mitrovicát. Novemberben már érkezett egy légi szállítmány a Koszovó közelében fekvő szerbiai Nisbe, akkor 36 tonnányi segélyt érkezett a koszovói szerbeknek Oroszországból.

Az orosz Külügyminisztérium mindazonáltal kijelentette: nem áll módjukban megadni az orosz állampolgárságot a koszovói szerbeknek, akik
még novemberben kérvényezték azt, Oroszország belgrádi nagykövetségén. De a továbbiakban rendszeresen fognak segélyszállítmányokat küldedni a kisebbségben élő szerbeknek. Ezen felül Szerbia és Oroszország októberben közös vészhelyzeti központot nyitott a szerbiai Nis városában.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit az ott állomásozó NATO csapatok garantálnak. Koszovó önálló államként való elismerését mind Szerbia, mind Oroszország visszautasítja.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: koszovó, szerbia, albán, szerb, segély, mitrovica, nis, állampolgárság,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat