OROSZVALOSAG.HU


Viktor Butot bűnösnek találták

  |  2011-11-03 11:45:49  |  
Kecskeméti Gábor

Viktor Butot bűnösnek találták

25 évet, de akár életfogytiglant is kaphat

Viktor Butot bűnösnek találtákViktor Butot bűnösnek találták

A „halál kufára” néven elhíresült Viktor Butot bűnösnek találták az összes, ellene felhozott vádban. Az amerikai esküdtszék szerint összeesküvésben való részvétel miatt bűnös, melynek az volt a célja, hogy „amerikai állampolgárokat öljenek meg, állami alkalmazottakat öljenek meg, ballisztikus rakétákat vásároljon és adjon el, továbbá fegyvereket szállítson terrorista csoportosulásoknak”. A büntetés mértékét 2012 februárjában fogják eldönteni. A 44 éves orosz fegyverkereskedő (eredetileg légi szállítmányozási vállalkozó) ügyvédeinek bő egy hónapjuk van, hogy fellebbezést nyújtsanak be a bírósághoz. Butot 25 évre, vagy akár életfogytiglanra is ítélhetik.

Testvére, Szergej But „az amerikai harci gépezet önkényes cselekedetének” aposztrofálta az ítéletet. Viktor But abban bízott, hogy az esküdtszék legalább néhány vádpontban felmenti. Az orosz konzulátus is igyekszik védelmébe venni a fegyverneppert: szerintük a bíróság figyelmen kívül hagyta a védelem több érvét. Oroszország továbbra is figyelemmel kíséri a pert, intézkedéseket fognak kidolgozni, s támogatják But családját – tették hozzá az orosz diplomaták.

Arra a kérdésre, hogy egy hasonló, bűnösséget kimondó ítélet Oroszországban elképzelhető-e, Alekszandr Ocsajnov konzulhelyettes azt mondta, hogy Oroszországban „az ilyen fajta műveletek végrehajtása tiltott”.  Hogy valakit egy büntetőeljárásban meggyanúsítsanak, ahhoz a bűncselekmény konkrét elkövetése (és bizonyítása) szükséges, nem csupán egy tárgyalás lefolytatása.

Butot 2008-ban amerikai ügynökök vették őrizetbe Thaiföldön, akik kolumbiai földalatti harcosoknak adták ki magukat, akik már tárgyaltak bizonyos fegyverszállításokról. Oroszország tiltakozása ellenére Thaiföld 2010-ben kiadta Butot az Egyesült Államoknak.

(aktuell.ru)

 Cimkék: viktor but, usa, bíróság, fegyver, kereskedelem, terrorizmus, esküdtszék,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat