OROSZVALOSAG.HU


Mongol nyitás északra és délre

  |  2011-10-30 11:35:47  |  
Kecskeméti Gábor

Mongol nyitás északra és délre

Vasútvonalak Oroszországba és Kínába

Mongol nyitás északra és délreMongol nyitás északra és délre

Mongólia azt tervezi, hogy Oroszországgal és Kínával közösen nyitna meg két vasútvonalat, melyeken az exportra szánt szenet szállítanák a két országba. A szenet a világ egyik legnagyobb, eddig csak részben feltárt szénbányájából, a Tavan Tolgoj-ból termelnék ki.

Jondon Manlaibajar, a mongol Közúti, Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Minisztérium általános igazgatója szerint a vasútvonalak legkorábban 2014-ben nyílhatnának meg. Mongóliában tavaly fogadták el azt a tervet, mely alapján megnégyszerezik a hazai vasútvonalak számát, annak érdekében, hogy fellendítsék az exportot. Először egy Oroszországba irányuló vonalat terveztek, hogy kevésbé függjenek a kínai vásárlóktól. Annakidején a Szovjetunió segített kiépíteni a mongol vasúthálózatot, ráadásul az orosz kormány mind a mai napig birtokolja a mongol vonalhálózat felét.

A vasúti összeköttetés kiépítése Tavan Tolgojból Kínába – mely északnyugati irányban fekszik 270 kilométerre a mongol-kínai határtól – csak az orosz vonal üzembe helyezése után tervezett. Az orosz szárnyvonal több mint 1.000 kilométeres lenne, s északkeleti irányba hagyná el Mongóliát a fekete kinccsel.

Az oroszok ráadásul a szénmedencében is lépéselőnybe jutottak a kínaiakkal szemben: az Orosz Vasutak vezette egyik csoport már döntős abban a pályázati fordulóban, melynek nyertese megkezdheti a Tavan Tolgoj nyugati részének kitermelését.

(Bloomberg)

 

Cimkék: mongólia, szén, vasút, rzd, kína, tavan tolgoj, export,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat