OROSZVALOSAG.HU


Francia tervek a Dél-Kaukázusban 

  |  2011-10-09 12:55:34  |  
Gyóni Gábor

Francia tervek a Dél-Kaukázusban 

Francia-örmény szövetség? 

 Francia tervek a Dél-Kaukázusban 

 

Az elmúlt hónapokban Franciaország aktív politikába kezdett a dél-kaukázusi térségben, ennek jele Nicolas Sarkozy francia elnök körútja a kaukázusi országokban. Örményország és Azerbajdzsán után a francia elnök Grúziába látogatott, ahol az eddigi politikájában inkább Oroszországnak gesztusokat tevő Sarkozy Moszkvát bírálta, amiért az nem vonta ki csapatait Abháziából és Dél-Oszétiából a 2008-as háború után. Sarkozy szerint ezeket a területeket elvették Grúziától, ami olyan fájdalmas, mint a végtagok amputálása. Párizs elégedetlen a grúziai konfliktus szerinte nem kielégítő rendezése miatt – jelentette ki Sarkozy. A francia államfő hangsúlyozta: egész Európa támogatja Grúzia függetlenségét, területi egységét, a grúz népnek jogában áll, hogy megválassza fejlődési útját és szövetségeseit.

 

A három kaukázusi országban tett látogatás közül talán az örményországi volt a legjelentősebb, ami nyíltan törökellenes demonstráció volt. Sarkozy Jerevánban felszólította Törökországot, ismerje el a 20. század eleji örmény népirtást, ellenkező esetben Párizs lépéseket tesz, például büntethetővé teszi a népirtás tagadását. Sarkozy jereváni látogatásán felkereste az örmény népirtás emlékművét is.

Sarkozy dél-kaukázusi körútja Franciaország térségbeli érdekeltségét demonstrálja. Franciaország jelentős gesztusokat tett Örményország felé, amely állam a kaukázusi francia érdekeltségek támasza lehet a jövőben. A francia-örmény közeledés Törökország ellen is irányul, melynek EU-s csatlakozását Párizs ellenzi. Franciaország a jövőben aktívabb szerepet vállalhat a karabahi konfliktus rendezésében is.

 

(president.gov.ge) 

 

Cimkék: Nicolas Sarkozy, Franciaország, Dél-Kaukázus, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat