OROSZVALOSAG.HU


Uralvagonzavod Caterpillar kooperáció?

  |  2011-10-03 13:51:31  |  
Kecskeméti Gábor

Uralvagonzavod Caterpillar kooperáció?

Közös tervek, növekvő piaci igények

Uralvagonzavod Caterpillar kooperáció?Uralvagonzavod Caterpillar kooperáció?

A Kommerszant orosz gazdasági napilap értesülési szerint még idén együttműködésre léphet az Uralvagonzavod az amerikai Caterpillar céggel nagy teherbírású gépek, útépítő berendezések és vasúti kocsik gyártása terén. Az Uralvagonzavod a világ egyik legnagyobb vasúti kocsi és tankgyára, a Caterpillar pedig az egyik legrégebbi és legismertebb ilyen jellegű amerikai vállalat, de minden esetre a legnagyobb a világon. A lap Oleg Szijenko vezérigazgatóra hivatkozott, aki megemlítette egy vegyesvállalat létrehozását.

Az orosz fél már hajlandó is lenne cseljabinszki üzemében közös fejlesztésű teherautó gyártására, s 13 milliárd rubelt szánna a projektre.

A cseljabinszki üzem igazgatója, Szemjon Mlodik már konkrétabban fogalmazott: „A Caterpillarral való együttműködés mindenek előtt a 4.000 lóerős dízelmotorokra fókuszálna, a cég ilyeneket hajókban, mozdonyokban, billenőkocsikban és más nehéz útépítő gépekben használ. Reméljük, hogy a termelés 2012-ben elindulhat.” Mlodik szerint az ilyen motorok évi termelése nem érné el az 1.000 motort, mivel ezek ára akár a 100.000 US dollárt is elérheti.

A két vállalat a csőfektető gépek fejlesztésében-gyártásában is együttműködne. Vlagyimir Beszpalov a VTB Capital elemzője bizakodásának adott hangot, mivel az ilyen termékek iránt igen nagy a kereslet a piacon. Ráadásul a csőfektető gépek gyártása rentábilis lesz a hamarosan meginduló és már folyamatban lévő csővezetékek építése miatt (Szibéria, Szahalin, Déli Áramlat).

(RIA Novosztyi)

Cimkék: uralvagonzavod, cseljabinszk, caterpillar, gépgyártás, csővezeték,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat