OROSZVALOSAG.HU


Minden út Taskentbe vezet?

  |  2011-09-29 10:36:48  |  
Kecskeméti Gábor

Minden út Taskentbe vezet?

Most a vietnámiak látogattak az üzbég fővárosba

Minden út Taskentbe vezet?Minden út Taskentbe vezet?

A dél-koreai elnök augusztus végi látogatását követően, most Vietnám vezetői utaztak Taskentbe, mivel a gazdasági együttműködés területén igen szerény a két ázsiai ország együttműködése.

Nguyen Tan Dung vietnámi miniszterelnök európai és közép-ázsiai körútja során érkezett az üzbég fővárosba, hogy találkozzon Savkat Mirizijojev üzbég miniszterelnökkel. A látogatás nem titkolt célja a baráti kapcsolatok jövőbeni erősítése, illetve a sokoldalú együttműködés létrehozása a két állam között. Nguyen Tan Dungot magas rangú vietnámi tisztviselők is elkísérték.

A megbeszéléseken a gazdaság, kereskedelem, befektetés került terítékre, mindenekelőtt az olaj- és gázipar, illetve a mezőgazdaság területén.

A pénzben mérhető kétoldalú kapcsolatok igen szerénynek mondhatóak, tavaly 18.6 millió US dollárt, 2011 első félévében 15.56 millió US dollárt tettek ki.

Az elmúlt egy évben sok meghatározó gazdasági, állami szereplő bukkant fel Taskentben (Hillary Clinton, Dmitrij Medvegyev, Lee Mjung-Bak), s Karimov elnök is ellátogatott Brüsszelbe, illetve Kínába. Ennek vannak gazdasági – az üzbég földgázvagyon, a befektetésre váró üzbég piac –, s geopolitikai okai – Üzbegisztán a mérleg nyelve lehet a közép-ázsiai hatalmi játszmákban, ráadásul az afganisztáni drogexport egy része Üzbegisztánon át távozik Afganisztánból.

Egy azonban valószínűsíthető: a jövőben még számos „nagy név” felbukkanására számíthatunk a taskenti repülőtéren.

(Uzbekistan Daily)

Cimkék: vietnám, tasken, karimov,
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat