OROSZVALOSAG.HU


Kim Dzsong-Il Oroszországba utazik? 

  |  2011-06-30 10:23:11  |  
Kecskeméti Gábor

Kim Dzsong-Il Oroszországba utazik? 

Vlagyivosztokban találkozhat Medvegyevvel 

 Kim Dzsong-Il Oroszországba utazik? 

 

Könnyen lehet, hogy napokon belül történelmi találkozó helyszíne lesz Vlagyivosztok városa a Távol-Keleten. A BBC értesülései szerint az észak-koreai vezető arra készül, hogy csütörtökön találkozzon a városba utazó Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel.

Amennyiben a találkozó létrejön, akkor elsősorban az Észak-Koreának nyújtandó orosz gazdasági segítség lesz a kiemelt téma. A hadászati célú atomprogramja miatt a világtól izoláltan élő Észak-Koreának egyre nagyobb szüksége lenne Oroszország gazdasági segélyére, ezzel ráadásul a Kínától való függését is csökkentheti.

A koreai „kedves vezető” igen ritkán vállalkozik külföldi utakra, s ha igen, akkor is csak szárazföldön – követve ebben apját, az egykori Kim Ir-szent. Éppen ezért utazásainak akciórádiusza csak Kínáig terjed, igaz tíz évvel ezelőtt Moszkváig is elvonatozott.

Oroszországot és Észak-Koreát egy csupán 19 kilométeres határszakasz köti össze a Tyumen-folyó mentén. A határszakasztól Vlagyivosztok légvonalban 130 kilométerre fekszik, ami vonattal viszont több, mint 250 kilométer.

Az orosz elnök egyébiránt azért utazik a Csendes-óceán partján fekvő városba, hogy megszemlélje azokat az beruházásokat, melyek a 2012-es Csendes-óceáni államok csúcstalálkozójára fognak elkészülni. Moszkva a csúcstalálkozó apropóján rubel milliárdokat irányított a távol-keleti orosz városba. Többek között két új függőhidat is építenek. Az egyiket a kikötői öböl felett, a másikat pedig a Russzkij-szigeten, melyen jelenleg a helyi egyetem található, ami a csúcstalálkozó konferencia központjaként fog majd szolgálni.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Kim Dzsong-il, Vlagyivosztok
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat