OROSZVALOSAG.HU


Orosz-indiai álmok 

  |  2011-06-18 12:37:52  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz-indiai álmok 

A cél 20 milliárd dolláros áruforgalom 

 Orosz-indiai álmok 

India és Oroszország elhatározták: 2015-re a 20 milliárd dolláros határt fogja elérni a két ország közötti kereskedelem mértéke. Ezt Anand Sarma, India kereskedelmi és ipari minisztere jelentette be a Szentpétervári Gazdasági Fórumon. Az orosz és az indiai gazdaság összértéke már most eléri az 1 billió (azaz 1000 milliárd) dollárt. Hogy ez az érték a kereskedelem révén a jövőben tovább növekedjen, a világ legnagyobb és a világ második legnépesebb állama hat munkacsoportot hozott létre a jövőbeni együttműködések felmérésére.

Az Indiába irányuló orosz export felét gépek és műszaki berendezések teszik ki, gáz és olaj – mint a legújabb kor „hagyományos” orosz exportcikkei – az ismert földrajzi akadályok miatt csupán 5 százalékot. A gyógyszergyártás és a repülőgépgyártás területén azonban gyümölcsözőnek ígérkezik a kooperáció. Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki, hogy a két ország együttműködése a polgári aviatika területén elég hiányos, s India figyelmébe ajánlotta az új orosz utasszállító gépeket.

Mi inkább olyan érzékeny területen vagyunk tapasztaltak az együttműködést illetően, mint a katonai repülés. Azt javaslom, hogy tegyük meg a következő lépést, és működjünk együtt a polgári repülés területén is.” – nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes. India már jelezte: az olyan közép-hatótávolságú utasszállítók iránt mutat érdeklődést, mint a Szuhoj Superjet 100, vagy az Antonov An-148.

Szergej Ivanov még annyival egészítette ki az előbbieket, hogy Oroszország sajnálattal vette tudomásul a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tavaly év végén történt látványos hanyatlását. Ezért mindkét ország üzletembereit arra bíztatta, hogy támogassák a gazdasági kapcsolatokat és keressék az üzleti lehetőségeket.

(Interfax)

 

Cimkék: Oroszország, India
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat