OROSZVALOSAG.HU


Orosz-kínai közös nyilatkozat

  |  2011-06-16 15:26:22  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz-kínai közös nyilatkozat

Rakéták helyett diplomáciát 

 Orosz-kínai közös nyilatkozat

 

Az orosz és a kínai vezetés Hu Csin-tao kínai elnök moszkvai látogatásakor közös nyilatkozatot tett közzé, melyben a diplomáciai-politikai megegyezést helyezik előtérbe a rakétákkal való fenyegetés helyett. 

„A felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a kölcsönös megértésnek, mely a rakétavédelmi rendszer problémáira vonatkozik és a politikai-diplomáciai eszközök prioritására fókuszálnak a rakétarendszerek kihívásainak és fenyegetéseinek elhárítására, valamint annak a szükségességére, hogy megőrizzék a globális egyensúlyt és stabilitást, és figyelembe vegyék minden állam érdekét a biztonsági kérdésekben.” – áll a nyilatkozatban.

 Ennek az a közismert előzménye, hogy a Bush-adminisztráció alatt a Egyesült Államok 2015 és 2020 között rakétavédelmi rendszert kívánt kiépíteni. Obama elnök korábbi kijelentései ellenére a rendszer tervezése és az érintett államokkal történő egyeztetések tovább folynak. Moszkva érthetően igen élesen bírálta a tervet, mely az amerikaiak szerint elsősorban Irán ellen irányulna, de könnyen fellelhető az USA geopolitikai célja: Oroszország sakkban tartása. A rendszer ugyanis igen közel feküdne Oroszország határaihoz (Románia már beleegyezését adta rakéták telepítésébe).


(RIA Novosztyi, kremlin.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat