OROSZVALOSAG.HU


Gyarapodó orosz milliomosok

  |  2011-05-08 10:14:38  |  
Kecskeméti Gábor

Gyarapodó orosz milliomosok

Egyre több a dollármilliomos Oroszországban 

 Gyarapodó orosz milliomosok

A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, tartja a mondás.. A BRIC csoport négy  (Brazília, Oroszország, India és Kína, a Dél-Afrikai Köztársasággal együtt - öt) tagállamának elitjére ez mindenképpen igaz. A leggazdagabb családok által eszközöl közösségi és magánberuházások 2020-ra elérhetik a 202 billió US dollárt, a jelenleg sem kevés 92 billióhoz képest. A számításokat 25 ország milliomosainak (milliárdosainak?) felmérésével készítette el a Deloitte könyvvizsgáló vállalat.

Ezalatt természetesen a „fejlett” világ milliomosai sem tétlenkednek: a több, mint egy millió dollárt birtokló családok száma is emelkedni fog, mígnem eléri az 55.5 milliós határt. A Deloitte szerint a világ leggazdagabb családjainak többsége továbbra is az Egyesült Államokban és Európában lesz.

A Deloitte kimutatta, hogy Kína, Brazília, Oroszország és más feltörekvő piacok gyorsabban termelik ki az új milliomosokat, mint a már bejáratott piacokon, ezt a gazdasági expanzió, az árak és a fejlesztések generálják. 10 feltörekvő piacot vizsgálva, becslések szerint a milliomosok vagyona megtriplázódhat idén: az év elejei 7 billió dollár helyett 25 billió dollárral zárhatják az évet. Egyes becslések szerint egy „átlagos” indiai milliomos idén már gazdagabb lesz, mint egy „átlagos” amerikai milliomos. Érdekesség, hogy Szingapúrban például a milliomosok száma – a városállam tagadhatatlanul Kelet-Ázsia gazdaságának egyik központja –, 2015-re meghaladhatja a svájci milliomosok számát.

Elsőre meghökkentőnek tűnhetnek, de ezek a számok egyáltalán nem légből kapottnak. Elég arra gondolnunk, hogy a BRIC csoportba tartozó Oroszország idén csökkenteni tudta államháztartási hiányát és gazdasági növekedése elérheti a 2-3 százalékot, míg a világ nagy része még mínuszban van. Ráadásul az orosz fiskális politikának óriási előnye, hogy az ország kitermelhető aranytartalékokkal rendelkezik, s ennek megfelelően az orosz központi bank az elmúlt években alaposan „bespájzolt” a sárga fémből: 2010. decemberi adatok szerint az orosz állam aranytartalékai meghaladják a 775 tonnát, ami a világon (nem számítva az IMF 2846 tonnás készletét) a hetedik legnagyobb. Oroszország ezzel olyan nagy és gazdag országokat előz meg mint India, Japán, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia vagy éppen a Dél-Afrikai Köztársaság.

Elemzők szerint az arany ára az elkövetkező hónapokban tovább emelkedhet, ugyanis 2011 első gazdasági jelentései nem sok javulást jeleztek az Egyesült Államok gazdaságában, ráadásul az euro-zóna több tagállama is az államcsőd szélére kerülhet, emiatt a befektetők egyre inkább biztosra akarnak menni és aranyat vásárolnak.

 

(themoscowtimes.com)

Cimkék: BRIC
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat