OROSZVALOSAG.HU


Gagarinra emlékezik a világ

  |  2011-04-12 13:26:23  |  
Oroszvilag.hu

Gagarinra emlékezik a világ

Ötven éve először látta ember a világűrből a Földet

 Gagarinra emlékezik a világ

 

1961. április 12-én, először ezen a napon került sor emberi űrutazásra: a szovjet (orosz) Jurij Gagarin Vosztok-1 űrhajóban végrehajtott 108 perces repülése mérföldkő volt az emberiség történetében.

Gagarinra emlékezik a világ

Gagarinra emlékezik a világ

Gagarinra emlékezik a világ

Gagarinra emlékezik a világ

Az ’50-es évek második felében kibontakozó amerikai – szovjet űrversenyben sokáig a szovjetek vezettek: 1957. október 4-én a szovjetek lőtték fel az első műholdat (szputnyikot), először ők juttattak fel élőlényt a világűrbe (1957 novemberében Lajka kutyát, aki viszont néhány óra múlva elpusztult a világűrben, igaz, visszatérését nem is tervezték). 1960 augusztusában már élve jutott vissza a Szovjetunióba Belka és Sztrelka kutya 25 órás Föld körüli keringés után. Jurij Gagarin személyében elsőként orosz ember látta a világűrből a Földet. 1963 nyarán a szovjet űrkutatási programnak köszönhetően járt először nő az űrben, az akkor 26 éves Valentyina Tyereskova.

Gagarinra emlékezik a világ

1964-ben a Voszhod-1 volt az első többszemélyes űrhajó, háromfős személyzettel. 1965-ben a Voszhod-2 űrhajó pilótája, Alekszej Leonov elsőként hajtott végre űrsétát.

Gagarinra emlékezik a világ

A Holdért vívott versenyt viszont már az amerikaiak nyerték meg (1969. július 20-án elsőként lépett ember egy másik égitest felszínére), bár az első, emberek által készített objektumot a szovjetek juttatták el egy másik égitestre. 1959. szeptember 13-án a Luna-2 szovjet űrszonda landolt elsőként a Holdon. A Vénusz felszínére is elsőként a szovjetek juttattak el űrszondát (Venyera-3, 1966).

 Gagarinra emlékezik a világ

2011. április 12-én világszerte megemlékeztek Jurij Gagarin űrrepüléséről.

Moszkvában a Kreml falánál ismert, az űrhajózáshoz köthető személyiségek sírjánál helyeztek el virágokat.  A kínai látogatására készülő Dmitrij Medvegyev egy kínai televíziónak adott interjúja szerint Gagarin repülése abszolút forradalmi és szimbolikus esemény volt.

Rómában a La Sapienza egyetemen tartanak rendezvényeket Jurij Gagarin és az első űrutazás tiszteletére.

London központjában szobrot emelnek Gagarinnak, az amerikai Houstonban pedig fasort neveznek el róla

Vietnamban egy szigetet neveztek el German Tyitovról, Gagarin űrhajóstársáról (aki 1961 augusztusában a Vosztok-2 fedélzetén jutott el a világűrbe).

Más városokban is megemlékeznek a világ első űrhajósáról. 

 

 

Cimkék: Gagarin, Vosztok-1, Lajka, Belka, Sztrelka, Alekszej Leonov,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat