OROSZVALOSAG.HU


Nehéztüzérség Grúziának

  |  2011-04-01 13:54:57  |  
Mezei Bálint

Nehéztüzérség Grúziának

Vajon az Egyesült Államok végül mégis felfegyverzi Tbiliszit?  

Nehéztüzérség GrúziánakNehéztüzérség Grúziának

Egyáltalán nincs szükségünk kis fegyverekre – Szaakasvili

Néhány, kisebb tűzerejű fegyver adásvétele folyamatban van Grúzia és az Egyesült Államok között, de Tbiliszinek ennél jóval erősebb védelemre van szüksége – állította Miheil Szaakasvili legutóbbi amerikai látogatása során, amikor a The Foreign Policy-hoz tartozó The Cable blognak nyilatkozott.

„Egyáltalán nincsen szükségünk kis fegyverekre, hiszen már így is jócskán van belőlük a raktárainkban. Ráadásul alternatív forrásokból is beszerezhetjük őket” – mondta a grúz államfő a The Cable-nek március 30-án. „Ami Grúzia hadseregén igazából segíteni tudna, nem vásárolható meg máshonnan, csakis az Egyesült Államokból, ez teljesen egyértelmű. Elsősorban a lég- és tankelhárító fegyverek hiányoznak az arzenálunkból. Utóbbiak beszerzésére adhat lehetőséget a kétoldalú együttműködés újabb fejezete.”

Még 2010 szeptemberében Robert Gates amerikai szakminiszter hazája „óvatosságáról” beszélt a kaukázusi szövetségesnek nyújtandó katonai segítség kapcsán. Ugyanakkor rámutatott, hogy minden szuverén országnak joga van önnön védelmi képességének fejlesztésére.

Kevéssel korábban, tavaly júniusban Philip Gordon az Obama-adminisztráció európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese tagadta azt, a nyugati médiában elterjedt hírt, miszerint Washington fegyverembargót léptetett volna életbe Grúziával szemben. Gordon akkor és ott az Oroszországgal való együttműködés elmélyítése mellett tett hitet, így próbálva csökkenteni a 2008-as augusztusi háború keltette feszültségeket. A McCain vezette republikánus körök által sugallt irányvonaltól élesen eltérő diplomáciai manőverezés célja Moszkva kompromisszumok útján történő közelítése volt, akik cserébe hathatósabban tartották volna meg adott szavukat a tűzszünet elfogadása valamint a grúz függetlenség és területi integritás elismerése terén.

„Nem hisszük, hogy Grúzia felfegyverzése lenne a helyzet megoldásának kulcsa, melyre az amerikai diplomácia törekszik” – jegyzete meg Gordon. 

(News.Az)   

 

Cimkék: Obama, Szaakasvili, embargo, Robert Gates, McCain, republikánus, Tbiliszi, Washington, 2008, orosz-grúz háború
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat