OROSZVALOSAG.HU


NATO-orosz alku készül térségünkről? 

  |  2010-10-27 10:23:55  |  
Gyóni Gábor

NATO-orosz alku készül térségünkről? 

Moszkva kitessékelné a NATO-t régiónkból

 NATO-orosz alku készül térségünkről? 

 

Tegnap Moszkvában tárgyalt Philip Gordon amerikai külügyminiszterhelyettes és Ivo Daalder az USA NATO képviselője. Hivatalosan a tárgyalások témája a lisszaboni NATO-orosz csúcs, valamint Rasmussen NATO-főtitkár közelgő moszkvai látogatásának előkészítése volt.

A Kommerszant értesülései szerint azonban többről is szó esett a tegnapi moszkvai megbeszéléseken. A lap úgy tudja, Oroszország megállapodást köt a NATO-val arról, hogy utóbbi nem fog elhelyezni „jelentős fegyveres erőket” az új NATO tagállamok (azaz az 1999 és 2004 között a Szövetség tagjaivá vált közép- és kelet-európai országok) területén. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a „Megegyezés az Orosz Föderáció és a NATO együttműködésének alapjairól” elnevezésű dokumentumot már át is adta a NATO vezetőségének. NATO-ból származó források megerősítették egy ilyen dokumentum meglétét. Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO képviselője szerint az Északatlanti szövetségnek egyoldalú korlátozó lépésre lenne szüksége, eszerint a NATO állandó jelleggel a nevezett országok területén nem tarthatna brigádnál nagyobb egységeket és nem lehetnének köztük támadó egységek sem.

Kérdés, egy ilyen alku megszületéséhez mivel járulna hozzá Oroszország? Mi az az ár, aminek fejében a NATO hajlandó engedményeket tenni Oroszországnak a közép- kelet-európai térségben?  

(Kommerszant)

 

Cimkék: NATO-orosz kapcsolatok
Országok: Észtország Lettország Litvánia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat