OROSZVALOSAG.HU


Irak csatlakozik a Nabucco gázvezetékhez?

  |  2010-10-16 20:23:40  |  
Kecskeméti Gábor

Irak csatlakozik a Nabucco gázvezetékhez?

Türkeminsztán helyett közel-keleti alternatíva

Hivatalos washingtoni források szerint Irak hamarabb csatlakozhat a Nabucco gázvezetékhez, mint Türkmenisztán. Ez a felvetés már azért is érdekes, mert Türkmenisztán volt az egyik kulcsállam, amelyre az egész beruházást alapozták. Az Amerikai Egyesült Államok eurázsiai energiakérdésekért megbízott diplomatája, Richard Morningstar elmondta, Bagdad igen komoly érdeklődést mutat a projekt iránt: „Reményeink szerint Irak a közeljövőben csatlakozhat a beruházáshoz.”

 

Irak csatlakozik a Nabucco gázvezetékhez?

(Morningstar Azerbajdzsánban)

 

Morningstar meglátása szerint jelenleg az egyik legfontosabb cél a Nabucco számára, hogy Azerbajdzsánon kívül más gázszállító országokat is találjanak. Alternatívaként eddig Türkmenisztán és Irak jött szóba, de ahogyan az Eurázsia megbízott nyilatkozott: „Türkmenisztán mihamarabbi csatlakozása a gázvezetékhez, meglehetősen kétséges. Ez természetesen fontos politikai szempont.”

 

Az amerikai diplomata szerint fontos, hogy a Nabucco létrejöjjön, hiszen így lehetővé válna Oroszország megkerülésével egész Európa gázellátása. Kijelentette: az Egyesült Államok mindig támogatni fogja ezt a „stratégiailag fontos beruházást”. Ugyanakkor elismerte, hogy egyesült államokbeli cégek nem csatlakoztak a Nabuccohoz, ennek ellenére az USA segíteni tudja a gázvezeték megépítését a szükséges technikai berendezések rendelkezésre bocsátásával.

 

A Nabucco gázvezeték (és feltehetőleg az Egyesült Államok) célja, hogy csökkentse az Európai Unió függését az orosz gázimporttól úgy, hogy a Kaszpi-tenger térségéből induló – jelenleg tervezés alatt álló – gázvezetéken keresztül egy ausztriai gázelosztó állomásra szállítana gázt a Balkánon keresztül. A vezeték Törökország, Bulgária, Románia és Magyarország területén haladna át. A Nabucco részvényeinek egyenlő arányú tulajdonosa eddig az osztrák OMV, a magyar MOL, a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz, a török Botas és a német RWE vállalatok.

 

(www.azernews.az)

 

Cimkék: nabucco, gázvezeték, usa, eu, irak, morningstar, mol,
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat