OROSZVALOSAG.HU


Bulgária is csatlakozhat az AGRI-szerződéshez 

  |  2010-10-11 00:06:20  |  
Mezei Bálint

Bulgária is csatlakozhat az AGRI-szerződéshez 

Szófia a grúz fél mellett a SOCAR-ral is felvette a kapcsolatot 

Bulgária is csatlakozhat az AGRI-szerződéshez Bulgária is csatlakozhat az AGRI-szerződéshez  

Bulgária Grúziával tárgyal évi kétmilliárd köbméter azeri földgáz átvételéről 

A hírt október 4-én, hétfőn tették közzé a grúz és bolgár miniszterelnök, Nikoloz Gilauri és Bojko Boriszov szófiai megbeszélései után.

„Bulgária nagy mennyiségű cseppfolyósított földgázt kíván vásárolni Azerbajdzsántól Grúzia érintésével”- mondta a bolgár kormányfő.

A balkáni ország energetikai, külkereskedelmi és gazdasági ügyekért felelős minisztere, Trajcso Trajkov megerősítette Boriszov nyilatkozatát, és biztosította a hazai közvéleményt, hogy a Grúziával megkezdett tárgyalások sikeresen haladnak. Az évi 2 milliárd köbméter cseppfolyósított földgáz (LNG, liquid natural gas) a földrajzi viszonyok miatt csupán a grúz fél, mint viszonteladó közbeiktatásával lehetséges. Ennek ellenére a kitermelő azeri állami szénhidrogén vállalat, a SOCAR közvetlen egyeztetéseket folytatott új partnerével a szintén állami tulajdonú Bulgargazzal, illetve annak alvállalatával, a Bulgartransgazzal. Bár a jelen, aláírásra váró dokumentum csupán egy évi mennyiségről beszél, minden érintett fél reméli, hogy egy hosszútávú együttműködés alapjait rakták le.

„A Bulgartransgaz nagyon közel áll ahhoz, hogy megegyezzen a SOCAR-ral. Miután nyélbe ütöttük a megállapodást a szállítás feltételeinek kidolgozása kerül napirendre” – válaszolta Trajkov a sajtó képviselőinek kérdéseire. A miniszter emellett a szófiai kormány nevében folytatott egyesült államokbeli tárgyalásairól is szólt. A szeptemberi washingtoni egyeztetések alkalmával egy cseppfolyósított földgáz tengeri szállítására szakosodott hajózási cég vezetőivel is asztalhoz ült. A fekete-tengeri „felszíni” gáztranszport így megnyílhat az amerikai cégek előtt, hiszen a földgáz cseppfolyósítása még a drága hajóbérleti díj mellett is jelentősen olcsóbb lehet, mint egy tengerfenéki gázvezeték kiépítése. Mindehhez természetesen sokkalta fejlettebb grúz úthálózatra lenne szükség, hiszen az Azerbajdzsánban összesűrített energiahordozót csak szárazföldi úton lehet „átemelni” a Kaukázuson. Trajkov üdvözölte a Baku-Batumi autópálya terveit, de a fentiek értelmében mindenkit figyelmeztetett, hogy a sikeres transzport alternatív útvonalak egész sorát kívánja, melyek egyelőre hiányoznak.

„Reméljük, hogy 2012-re Bulgária a grúz-azeri gázszállítások egyik fő célpontjává válhat, és a megnyíló fekete-tengeri transzfer-útvonalak erősíthetik országunk gazdaságát” – tette hozzá a bolgár gazdasági miniszter.

A szófiai kormány minden igyekezete ellenére pillanatnyi lépéshátrányba került északi szomszédjával, Romániával szemben, mely már idén májusban csatlakozott az AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) szerződés tervezetéhez. 

Magyarország is élénken érdekelt az AGRI bővítésében. A vonatkozó szerződést Bakuban Orbán Viktor miniszterelnök is aláírta.

Bulgária is csatlakozhat az AGRI-szerződéshez Bulgária is csatlakozhat az AGRI-szerződéshez 

(News.Az)         

Cimkék: AGRI, Bulgária, cseppfolyósított földgáz, Fekete-tenger, Magyarország, Baku, Szófia, Orbán Viktor, Bulgargaz, Bulgartransgaz
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat