OROSZVALOSAG.HU


Eltűnik a régi Jekatyerinburg

  |  2010-07-31 07:38:12  |  
Gyóni Gábor

Eltűnik a régi Jekatyerinburg

Városvédők szélmalomharca a hatalmasságok ellen 

 Eltűnik a régi Jekatyerinburg

Az uráli Jekatyerinburg a világ egyik legdinamikusabban fejlődő városa – a lendületes fejlődésnek azonban árnyoldalai is vannak. A város átalakítása során sorra tűnnek el a műemlékjellegű épületek, a városvédők szélmalomharcot folytatnak az építészeti örökség védelmében. Legutóbb egy, a város központjában található 19. századi épület – amelyet a hatalmi párt Egységes Oroszország rendelkezésére bocsátanak - átalakításába kezdtek, a városvédők szerint jogtalanul.

Oleg Bukin, az Oroszországi Műemlékvédelmi Közösség képviselője szerint a rekonstrukciós munkálatok néven futó bontás törvénytelen, és a műemléképület megsemmisülését jelenti. Bukin szerint a hatalmi párt Egységes Oroszország érdekeinek megfelelően történik az épület átalakítása, hiszen azt – átalakítva – a párt veszi majd birtokába, ráadásul engedélyük sincs a bontásra, és nem végezték el az ilyenkor kötelező régészeti felmérést sem.

Leonyid Volkov helyi önkormányzati képviselő szerint a „rekonstrukciós munkálatok” címszó alatt a hatalmi párt térfoglalása zajlik. „Minek pénzért bérelni, ha ingyen is lehet [ingatlant szerezni] a megyei tulajdonból? Két emelet kevés? Építünk egy harmadikat! Hogy csak nemrég volt felújítás? Nem baj, a költségvetés mindent bír! Ah, a felújítás törvénytelen? De hát, értik, a párt érdeke mindennél előbbre való.” – írta blogjában a politikus.

 

(mk.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat