OROSZVALOSAG.HU


Lesz-e Romanov restauráció?

  |  2021-12-01 14:46:42  |  
Nagy Anna Lúcia

Lesz-e Romanov restauráció?

Nem mindennapi (vagy nem mindennapinak szánt) eseményre került sor Szentpéterváron. A közelmúltban tartotta esküvőjét Georgij Romanov. 

A menyasszony Rebecca Bettarini, egy olasz diplomata lánya volt, állítólagos nemesi felmenőkkel. A nagy sajtóvisszhangot kiváltó esküvőt azóta sokan és sokféleképpen értékelték. A család és a jobboldali média nagy része történelmi jelentőségűnek tartja az eseményt, kiemelve, hogy 120 év után az első uralkodói esküvő iránt az egykori cári fővárosban.

Egyes baloldali, illetve liberális sajtóorgánumok és elemzők körében viszont komoly aggodalmat váltott ki a Romanovok ily látványos visszatérése, amelyben sokan egyenesen a monarchia visszaállítására tett kísérlet egyik állomását látják. Tény, hogy maguk az érintettek is mindent megtettek, hogy az esküvő látványos legyen, és minden módon igyekeztek demonstrálni, hogy ők az orosz történelmi hagyomány folytatói.

Rebecca Bettarini idén júliusban, a Péter-Pál-székesegyházban ünnepélyesen áttért a pravoszláv hitre, új neve immár Viktória Romanova. A polgári esküvőt szintén Oroszországban tartották idén szeptemberben. Az esküvőre érkező vendégeket előző nap egy 300 fős díszvacsorával köszöntötték a pompázatos Vlagyimir-palotában, a vőlegény felmenőinek egykori rezidenciáján. A vendégek között 20 uralkodói dinasztia tagjai voltak jelen. A menyasszonyi ruha és a diadém a cárnék esküvői ruhájának mintájára készült, az uszályról pedig nem hiányzott a Romanovok címere. Az örömanya és a koszorúslányok öltözéke is a cári esküvőkön szokásos, hagyományos oroszos viseletet idézte.

A ceremónia után a Georgij Romanov és felesége a Péter-Pál-székesegyházba mentek, ahol virágot helyeztek el a Romanovok sírjain. Georgij Mihajlovics Romanov anyai ágon annak a Kirill Vlagyimirovicsnak a dédunokája, aki 1918-ban, II. Miklós cár, illetve öccse, Mihail Alekszandrovics kivégzése után az öröklési rend alapján a trón következő örökösének tekintette magát. 1924-ben I. Kirill néven minden oroszok cárjának kiáltotta ki magát, a címet a „száműzetésben” -jelzővel kiegészítve. Megjegyzendő, hogy a Romanov-ház kevés életben maradt férfi tagja között valóban alig akadt olyan, aki erre a címre rajta kívül jogot formálhatott volna. Kirill nagyherceg II. Sándor unokája és (férfiágon) legközelebbi élő leszármazottja volt. Mégsem mindenki ismerte el őt a cári cím jogos örökösének.

A Romanov család más ágai, az utolsó cár unokaöccsei, illetve Nyikolajevicsek, azaz I. Miklós cár egyenes ági leszármazottai kezdettől elutasították az önjelölt I. Kirill száműzött cár elismerését. A napjainkban a Romanov-leszármazottak többségét tömörítő szervezet (Объединение членов рода Романовых) azóta sem tartja a Romanov-háznak ezt az ágát legitimnek. A kérdés összetett, tekintve, hogy az egykor hatalmas Romanov-dinasztiának ma már valójában nincs olyan élő tagja, aki minden kritériumnak megfelelne és a cári időkben hatályos törvények értelmében joga lenne a trón örökléséhez. Kirill Vlagyimirovics például maga is olyan házasságot kötött unokatestvérével, a cárné bátyjának elvált feleségével, amely miatt hivatalosan le kellett mondania a trónöröklés jogáról maga és utódai nevében.

Nem tette népszerűvé Kirillt a monarchia hívei között az sem, hogy a februári forradalmat már a cár lemondása előtt is aktívan támogatta. A 20-as években pedig, feleségével együtt a nácikat szponzorálta. Fiuk ellen azonban a vád még súlyosabb: Vlagyimir Kirillovics, immár az uralkodóház fejeként és elsőszámú trónkövetelőként 1941 júniusában nyíltan a Szovjetunió elleni harcra buzdított minden emigránst és II. világháború alatt a megszállt Franciaországban kollaborált a nácikkal, egyes források szerint egyenesen a Wehrmacht tisztjeként. Utódaik azonban a maguk részéről úgy tartják, hogy ők a cári trón és a Romanov-név kizárólagos örökösei. Az örökség 1992-ben, Vlagyimir Kirillovics halála után (fiú örököse nem lévén) lányára, Marija Vlagyimirovnára szállt, aki ma is a nagyhercegnői címet viseli és magát az orosz uralkodóház fejének nevezi. Saját örököséül természetesen fiát jelölte meg, noha Georgij apai ágon valójában Hohenzollern herceg (II. Vilmos császár leszármazottja), és csak szülei válása után vette fel anyja után a Romanov nevet. Marija Vlagyimirovnát és Georgijt az orosz pravoszláv egyház és több társadalmi-politikai szervezet is elismeri jogos örökösöknek.

Egy videofelvétel tanúsága szerint az esküvőn részt vevő vendégek közül többen igennel válaszoltak arra a kérdésre, örülnének-e, ha Oroszország visszatérne a monarchia hagyományához és szívesen látnák-e Georgij Romanovot új cárként. Egyes, jobboldali szellemiségű sajtóorgánumok szintén a dicső múlt és a hagyományok felélesztésének első lépését látják a nagyherceg ünnepélyes hazatérésében. A tsargrad.tv internetes oldalán íródott cikkek úgy értékelik Georgij Mihajlovics lépését, mit „megbékélést” és visszatérést a forradalom előtti hagyományokhoz. A ceremónia azt szimbolizálja, hogy a cárok utódai visszatértek a kényszerű száműzetésből, hogy itt alapítsanak családot és segítsék, szolgálják a hazát. A történelem folytatása.

A Romanovok visszatérnek a hazájukba címmel a tévécsatorna egy dokumentumfilmet is készített Georgij Romanovról, menyasszonyáról és az esküvő jelentőségéről, amelynek deklarált célja az álhírek és a Kirill nagyherceget és utódait ért vádak tisztázása. Valójában igyekszik minél pozitívabb színben feltüntetni a patrióta trónörököst. A filmben Georgij Romanov úgy fogalmazott: „Mi a történelem folytatása vagyunk”, hangsúlyozva, hogy, amennyire szerény lehetőségeiktől telik, mindig igyekeznek segíteni hazájuknak. Ugyanakkor a Kommerszant újságírója szerint a várt hatás elmaradt, az utca emberét hidegen hagyta a nagy esemény.

Az orosz nép számára ez az esküvő valóban csak egy volt a szűk elit fényűző, exkluzív rendezvényei közül, amely az átlag oroszt jobb esetben nem érinti, rosszabb esetben – az ő pénze megy rá. A „De ki fizet mindezért?” -kérdés ugyanis elég sűrűn jelenik meg a témával foglalkozó cikkekben, kommentekben, bejegyzésekben. A Kreml nem kommentálta az eseményt, „nincs véleménye” az esküvőről, amely csupán egy a sok közül. „Moszkvában és Szentpéterváron minden nap rengeteg esküvőt tartanak” -hárította el a kérdést Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője. (Egyébként ugyanezen szóvivő lánya, Jelizaveta Peszkova is az esküvő vendégei között volt.)

Hivatalos részről rajta kívül még Szergej Sojgu nyilatkozott meg az ügyben. A védelmi miniszter követelte azon katonatisztek a felelősségre vonását, sőt, megbüntetését, akik az esküvőre a kivezényelték a díszőrséget. A nagyhercegi párnak ugyanis a díszőrség állt sorfalat a székesegyház előtt, ezek szerint a felső vezetés tudta és beleegyezése nélkül. Eközben az oroszországi nyomozóhatóság az esküvővel egy időben jelentette meg egy könyvsorozat soron következő részét, amely a Romanovok kivégzését mutatja be, Az évszázad bűntette címmel. A baloldali sajtóorgánumok és videóbloggerek egyértelműen Oroszország dekommunizációjának egy újabb lépését, a fehérgárdisták, sőt, a fasiszták kultuszának feléledését látják az esküvőben. Számukra a Romanovok demonstratív visszatérése része az orosz politika jobbratolódási folyamatának.

A liberálisok pedig az autoriter rendszer további erősödését vizionálják az eseményben. Az egyik legismertebb moszkvai rádión megszólaló elemző szerint a „cári esküvő” beleillik a Kreml politikájába, amely amúgy is szívesen visszatérne III. Sándor korához. Természetesen számos olyan komment is akad, amely szerint Oroszország hamarosan amúgy is visszatér, vagy már régen vissza is tért a monarchikus berendezkedéshez… Amint látjuk tehát, a család annyit mindenképpen elért, hogy felhívta magára a figyelmet. A különböző olvasatok ellenére látszik, hogy valójában szinte mindenki mögöttes szándékot, egy egyszerű családi eseményen túlmutató üzenetet lát az esküvőben, nem is alaptalanul.

Bár a monarchia restaurálásának igen kicsi a valószínűsége, nyilván nem ok nélkül rendezték meg ezt a valóban nagyszabásúra sikerült eseményt, amely minden bizonnyal csillagászati összegekbe került. Gerogij Romanov és családja valamiért meg akarta mutatni a világnak, hogy a Romanov-dinasztia az ő személyükben ma is él és visszatért ősi hazájába. Hogy miért, azt idővel talán megtudjuk.

Főbb források:

https://ria.ru/20211001/venchanie-1752732774.html

https://www.rbth.com/lifestyle/334269-royal-wedding-georgy-romanov-fake

https://24smi.org/celebrity/30221-mariia-romanova.html

https://tsargrad.tv/news/romanovy-vozvrashhajutsja-venchanie-veka-na-russkoj-zemle_424126

https://tsargrad.tv/news/istorija-ne-okonchena-romanovy-vozvrashhajutsja-v-rossiju_422444

https://www.gazeta.ru/lifestyle/style/2021/09/a_14037355.shtml

https://www.gazeta.ru/lifestyle/style/2021/10/a_14058079.shtml

https://www.gazeta.ru/army/news/2021/10/06/16647817.shtml

https://www.fontanka.ru/2021/10/01/70168361/

https://echo.msk.ru/programs/victory/2916556-echo/ https://echo.msk.ru/programs

Cimkék: Oroszország Romanovok Cári család
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat