OROSZVALOSAG.HU


Zuhanó olajár = összeomló rubel

  |  2020-03-18 12:21:22  |  
Oroszvilag.hu

Zuhanó olajár = összeomló rubel

Az olaj minden

Zuhanó olajár = összeomló rubel

 

Most már lényegesen alacsonyabb az olaj rubelben mért ára, mint amennyire ez elfogadható lenne Moszkva számára. Egy hordó olaj ára jelenleg 1800 rubel a mininálisan elfogadható 2500 helyett. A különbséget a rubel gyengítése fedezheti, és meglehet, hogy az oroszországiaknak fel kell készülniük a 100 rubeles dollárra. Jelenleg 75 rubelt kell adni egy dollárért, 82-83 rubelt egy euróért Oroszországban.

A Bloomberg szerint a közeljövőben várhatóan 97 rubelre fog felmenni a dollár árfolyama. Az orosz rubel értékvesztését csak a török líráé múlja felül (alul) a prognózis szerint. A helyzet aligha fog javulni a közeli jövőben, mivel a koronavírus járvány láncreakciószerű folyamatokat indított el a világgazdaságban, és a regenerálódás hosszú időt fog igénybe venni.

2016 elején, amikor 26 dollárra ment le az olaj ára, 86 rubelt kellett adni egy dolláért, ez volt eddig a negatív rekord. Az orosz jegybank valutaintervencióinak köszönhetően a mostani zuhanást sikerült 75 rubeles szinten megállítani, de nagyon is reális a 80 rubel körüli dollár – mondja Szergej Drozdov elemző. Konsztantyin Koriscsenko közgazdász szerint viszont irreális a 100 rubeles dollár.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

 

Cimkék: rubel, dollár, olaj
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat