OROSZVALOSAG.HU


Akadémikusok lázadása

  |  2017-12-27 11:14:11  |  
Oroszvilag.hu

Akadémikusok lázadása

Az akadémiai autonómiát felszámoló "reform" semmi eredményt nem hozott

 Akadémikusok lázadása

Oroszországi akadémikusok nyílt levelet írtak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben a 2013-as akadémiai „reformot” bírálták. A tudósok szerint az oroszországi tudományosság válságos helyzetbe került az akadémiai autonómiát felszámoló „reformok” következtében.

A „reform” már több éve zajlik, eredménye nincsen, a helyzet csak rosszabbá válik. Bürokraták, inkompetens emberek minősítgetik a tudósokat. Abszurd módon bürokratizálódik a tudományosság, teljesen értelmetlen és nevetséges elszámolásra kényszerítik a kutatókat, a fiatal tudósok elhagyják az országot. Abduszalam Guszejnov, a filozófiai intézet igazgaja szerint mindez a tudósokkal szemben megnyilvánuló bizalmatlanság jele, „És abból a téves képzetből indul ki, hogy a bürokraták jobban tudják, mint kell csinálni egy tudósnak.”

A kutatók szerint az intézeteket vissza kell adni az Akadémia kezelésébe, és hagyni kell, hogy a tudomány a saját maga logikája szerint fejlődjön. Ha nem történnek változások, az orosz tudományosség lefejezettnek tekinthető.

A nyílt levelet 400 kutató, akadémikus írta alá, a Kommerszant publikálta. A tudósok másfél éve már írtak egy levelet Putyinnak, de nem kaptak választ. A kutatók szerint a tudományos közösség túlnyomó többsége mellettük áll.

 

(Echo Moszkvi, Kommerszant) 

 

Cimkék: Reform, akadémikusok, kutatók, Kommerszant
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat