OROSZVALOSAG.HU


Oroszországiak az alkotmányról

  |  2017-12-13 15:55:08  |  
Berecz Gabriella

Oroszországiak az alkotmányról

Bizalmatlanság jelei

Oroszországiak az alkotmányról

Az elmúlt évtizedben, más országokban és kis hazánkban is megszokottá vált, hogy közelgő állami ünnepek előtt közvélemény kutatást végeznek abban a témában, hogy a lakosság mennyire tájékozott az éppen aktuális ünneppel kapcsolatosan.

Oroszországban december tizenkettedikén ünneplik az Orosz Föderáció Alkotmányának napját. A Levada központ 2017.11.24- 28 között végzett személyes interjúztatás során, az összorosz népességet reprezentálva, a vidéki és városi népesség 1800, 18 évesnél idősebb tagjának véleményére voltak kíváncsiak, az ország 48 régiójának 137 településén. A válaszok eloszlását a megkérdezettek teljes számának százalékában, a korábbi évek felmérési adatai szerint adták meg.

A 2010 óta minden évben elvégzett kutatás szerint az idei évben volt a legkevesebben helyesen válaszolók száma arra a kérdésre, hogy mit ünnepelnek Oroszországban december 12-én. Idén a megkérdezettek 66%-a tudta pontosan megmondani, hogy a föderáció alkotmányának elfogadásáról van szó. A korábbi években ez 70-75% között mozgott.

Változatlan viszont azoknak az aránya, akiktől azt kérdezték, hogy olvasták-e az alkotmányt és tudják-e, hogy mit tartalmaz. A legmagasabb arányban (37%) idén is azok vannak, akik még soha nem olvasták a dokumentumot. 27% a saját bevallása szerint olvasta, de semmire nem emlékszik a tartalmát illetően, 25% rosszul emlékszik rá, 11% pedig egészen jól emlékszik a benne foglaltakra. Ezt és a következő kérdést is csak 2013 óta vizsgálják.

Utolsó kérdésként az szerepelt a vizsgálatban, hogy az interjúalany hogyan vélekedik arról, hogy az államhatalom tiszteletben tartja-e az alkotmányban foglaltakat. A legnagyobb arányban (40%) az a válasz érkezett, hogy csak részben, 27% szerint alapvetően, 14% szerint egyáltalán nem tartják tiszteletben. 13% szerint nehéz válaszolni a kérdésre, és csupán 5% válaszolta azt, hogy az alkotmányt teljes mértékben tisztelik állami körökben, ami az elmúlt két évhez képest (9%) jelentős csökkenést mutat.

De miért éppen ez nap az Föderáció Alkotmányának Napja? 1993. december 12-én népszavazáson fogadták el az Orosz Föderáció alkotmányát, amely december 25-én lépett hatályba és kisebb módosításokkal ugyan, de ma is érvényben van. Ezen a napon döntöttek az ünnepé és szabadnappá nyilvánításról is. 2004.december 24-én viszont az Orosz Állami Duma módosításokat fogadott el az Orosz Föderáció Munkatörvénykönyvét illetően, melynek értelmében eltörölték a szabadnapot az alkotmány napján.

A jelenlegi alkotmányt több, korábban elfogadott alkotmány előzte meg. 1918-ban fogadták el a Szovjet Föderatív Szocialista Köztársaság alkotmányát, 1924-ben pedig a Szovjetunióét. Ezután pedig 1936-ban a Szovjetunió következő alkotmányát, melynek elfogadását december 5-én egészen 1977-ig ünnepelték, ugyanis a szovjetek szerint ez az alkotmány volt a fejlett szocializmus alkotmánya. Tehát megállapíthatjuk, hogy a december 12-i ünnep régi hagyományokra tekint vissza, amit Oroszországban tovább folytathattak.

 

Cimkék: Oroszország, alkotmány,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat