OROSZVALOSAG.HU


A Nyugat most népszerűtlen az oroszoknál

  |  2015-04-02 20:45:48  |  
Oroszvilag.hu

A Nyugat most népszerűtlen az oroszoknál

Az ukrajnai válság alapvető törést okozott 

 A Nyugat most népszerűtlen az oroszoknál

A Levada orosz közvéleménykutató március végén 1600 ember közreműködésével végzett felmérésében azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az oroszországiak más országokhoz.

A felmérés szerint jelenleg mindennél rosszabb az oroszországiak véleménye a Nyugatról, az Egyesült Államokról és az EU-ról.

Az 1990-es évek óta általában jó volt az USA megítélése Oroszországban, kivéve néhány jól meghatározható történelmi eseményt (1999 tavasz: a NATO támadása Jugoszlávia ellen; 2003 tavasz: angol-amerikai agresszió Irak ellen; 2008 nyár: a grúziai háború időszaka), de ezeket követően is hamar helyreállt az oroszországiak Amerika-szimpátiája. 2014 eleje óta azonban rohamosan csap át negatívba Amerika megítélése az oroszországiak körében. Még soha nem voltak ennyien, akik rossz véleménnyel voltak az USA-ról, mint ez év elején (81 %, míg a szimpatizálók aránya is minimálisra apadt, 19 %).

Az ukrajnai válság az EU megítélésében is fordulatot hozott. Korábban az oroszországiak többsége mindig is szimpátiával tekintett az EU-ra (még a 2008-as grúziai háború idején is), 2014 eleje óta viszont jelentős többségbe kerültek azok, akik ellenségesen viszonyulnak az EU-hoz (pozitív: 25 %, negatív: 64 %).

A Nyugat most népszerűtlen az oroszoknál

A 2008-as válság idején, Viktor Juscsenko elnöksége alatt fordult csak az elő korábban, hogy az oroszországiak negatívan látták Ukrajnát. Előtte és utána is mindig sokkal többen vélekedtek kedvezően Ukrajnáról (a 2013 őszi válság előtt a megkérdezettek majd 80 %-a elismerően nyilatkozott Ukrajnáról). 2014 május volt a fordulópont, amikor többségbe kerültek az Ukrajnát negatívan látók Oroszországban (jelenleg 31 és 56 arányban vezetnek az Ukrajnát kedvezőtlen színekben látók).

Belarusz és Kína megítélése rendületlenül jó az oroszországiak szemében az 1990-es évektől máig (80 % körüli szimpátiaindex).

És 2013 tavasza óta Grúzia megítélése ismét kedvező, bár 2008-ban még 70 % fölött volt a kaukázusi országról negatívan nyilatkozók aránya Oroszországban. 

Cimkék: Oroszországiak, grúziai háború, 2008, 2014, Oroszország, ukrajnai válság, EU, Egyesült Államok, Nyugat
Országok: Belarusz Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat