OROSZVALOSAG.HU


Moszkva a világ élvonalában

  |  2014-06-15 17:29:32  |  
Gáspár Roland

Moszkva a világ élvonalában

Drága város, drága utcák, drága házak

 Moszkva a világ élvonalában

 

Évről-évre számos felmérés és kutatás készül arról, melyek a világ legdrágább városai, hogyan alakulnak ingatlanáraik és a különböző fogyasztási cikkeket milyen áron tudjuk megvásárolni. A legtöbb ilyen kutatásnak nem sok gyakorlati haszna van – létezik például olyan, ami azt vizsgálja, mennyit kell dolgoznunk egyetlen McDonald’s hamburger (BigMac Index), vagy éppen egy apple termék (iPOD Index) megvásárlásáért. Az ilyen statisztikákkal nem is igazán tud, mit kezdeni az ember. A hamburgerek és „almák” helyett nézzük meg mi a helyzet az orosz főváros ingatlanpiacán. Természetesen, ezen a téren sem hiányozhat a legdrágább városok közül Moszkva. Ez nem is meglepő, hisz a Forbes magazin szerint, a világon a legtöbb milliárdosnak ez a város ad otthont.

A közelmúltban a Vedemosztyi és Kommerszant is vizsgálta a város ingatlanárait. A felmérés végeztével kiderült, hogy a 100 legdrágább moszkvai lakóingatlan átlagos m² ára 44800 USD (majdnem 10 millió forint) körül mozog. Ezen ingatlanok átlagos vételára pedig eléri a 12,8 millió USD (2 milliárd 842 millió forint). Ez az IntermarkSavills ingatlanközvetítő iroda adatbázisából derül ki.

Ezeket a felméréseket, a lenta.ru oldalon található, Knight Frank elemzőközpont által felállított lista egészíti ki. Ők ugyanis a moszkvai luxuslakások és felhőkarcolók árait vizsgálták. A moszkvai felhőkarcolók lakóingatlanainak m² ára átlagosan 13 300 USD-ra jön ki. Ezzel világviszonylatban, Moszkva a 10. helyre kerül a Hongkong által vezetett listán. Olyan városokat utasít maga mögé, mint Párizs, Los Angeles vagy Dubai.

Ha mélyebbre szeretnénk ásni a témába, a fent említett ingatlaniroda oldalán magunk is megtekinthetünk egyedülálló orosz palotákat. Jelenleg az adatbázisukban szereplő, legborsosabb árú lakóingatlan 60 millió USD-t (13 milliárd 320 millió forint) kóstál. Ekkora summát, Moszkva mellett a körgyűrűtől (МКАД) 9 km-re fekvő villáért kell felmutatnunk. (A körgyűrűtől való távolságot azért érdemes kiemelni, mert nagyban meghatározza a vételi árakat. Az ingatlan és a telek mérete mellett ez a legfontosabb keresési paraméter az említett oldalon is.) A szóban forgó ingatlan 1750 m²-es és 8000 m² területű telken fekszik. Egyébként ezzel a m²/ár aránnyal még el is marad a legdrágább ingatlanok – fent említett -, átlagos m² árától. Potom 34 285 USD-tól (valamivel több mint 7,5 millió forint) már meg is vásárolhatunk egy nagyjából fél pingpongasztalnyi területet belőle.

 Viszont ha beérjük egy lakással is, akár bemerészkedhetünk egészen a városba. De semmiképp sem az Osztozsenki utca környékére tegyük! (Gorkij Park és Megváltó Krisztus Székesegyház között helyezkedik el.) Ugyanis napjainkban ez a világ 10 legdrágább utcájának egyike, egészen pontosan a 8. helyen áll. (Első helyen itt is Hongkong szerepel.) Talán így az sem meglepő, hogy itt is csillagászati árakkal találkozhatunk. Átlagosan 29 000 USD/ m² (közel 6,5 millió forint) áron árulják az itteni lakásokat. Ezzel a m² árral megelőzi a new yorki 5. sugárút ingatlanjait. Ezen a környéken a legdrágább eladó lakás ára jelenleg 30 millió USD (6 milliárd 660 millió forint). Ez azt jelenti, hogy egy m²-e73 000 USD-ba (kb. 16,2 millió forint) kerül.

 Érdekességként, ezért a pénzért több mint háromszázszor lehetne megvásárolni Moszkva legolcsóbb lakását. A legolcsóbb és egyben legkisebb ingatlan méretei alapján alig nagyobb a magyarországi előírásoknak megfelelő egész lakószobánál (12 m²). A 13 m²-es lakóegységért még így is – a megszokottnál rosszabb rubel árfolyam mellett – majdnem 23 millió forintot kérnek el. Ezért az összegért egy 9 m² + 3 m² szoba-konyhának lehetünk tulajdonosai.

 Az internetes adatbázisban szerepel egy másik „pénztárcakímélő” ajánlat is a maga 125 000 USD-os (több mint 27,5 millió forint) árával. Dácsának talán elég is lenne, mivel ezért az összegért is csak egy 17,7 m² területű lakást kapnánk.

Az ingatlanpiac részesedéséből a vásárlás mellett a bérlés is jókora szeletnek számít. A The Village internetes hírportál rendszeresen közzé teszi az aktuális csúcstartó ingatlanárak mellett a leghúzósabb albérleteket is. Ha eddig nem is hőköltünk hátra, talán a kiadó lakások árán majd megtesszük. A miel.ru oldalon meghirdetett legdrágább kiadó lakás havonta 1,8 millió rubelbe kerül (meghaladja 12 millió forintot!). Hónapról-hónapra ezért a lélegzetelállító összegért tudhatjuk magunkénak, a már korábban is említett Osztozsenki utcában található luxus apartmant. Paramétereit tekintve közel 360m² területű, melyhez tartozik egy majdnem 280 m² nagyságú kert is. Az ingatlan kiváló adottságait fölösleges is tovább részletezni, mindenki el tudja képzelni saját maga, „mit is tudhat még” ennyi pénzért.

A legolcsóbb albérletek 20 000 rubel (135 000 forint) körül mozognak. De ebben az esetben - az előzővel ellentétben - inkább jobb bele sem gondolni, hogy mit kaphatunk „csupán” ennyi pénzért.

 Mercer Consulting elemzése is megerősíti a fenti felmérések eredményeit. Ők ugyanis évek óta az öt legdrágább világváros között tartják számon Moszkvát. (2012 végén a 4. míg a 2013-as év derekán már a 2. legdrágább városnak titulálták Moszkvát.) 200 tétel, árucikk és szolgáltatás adja elemzésük alapját. Például lakásbérlés, mozijegy, farmernadrág, üzemanyag, gyorséttermi koszt, tej ára stb. Ha egészen konkrét példát szeretnénk hozni, - a felmérés szerint - Moszkvában 1 liter zsíros tej (teljes tej) 2012 végén 5,24 USD (kb. 1150 forint), míg fél évvel később már 7,59 USD (majdnem 1700 forint) került. Erre azért érdemes kitérni. Aki járt már Moszkvában, az pontosan tudja 1 liter tej (legyen az akármekkora zsírtartalmú) sem került és került ekkora összegbe. Ennek ellenére a sok megmosolyogtató felmérés és fölösleges adat mellett találkozhatunk néhány érdekességgel is. Segítségükkel nagyjából képet kaphatunk róla, a Föld különböző pontjain hányadán is állunk a pénztárcánkkal.

Ide kapcsolódó érdekesség 2 moszkvai fiatal projektje. Nyikita és Olga semmivel sem törődve, feladta sikeres moszkvai életét és földkörüli utazásra indult. „Goodbye Normals” elnevezésű projektjük követhető a vkontakte.ru közösségi oldalon is. A kaland a napokban éri el 500 napját és már több mint 25000 ember kíséri őket figyelemmel az oldalon. A teljes út finanszírozása a Moszkvában kiadott lakásukból befolyó kb. 30 000 rubeles havi bevételből (kicsivel több 200 000 forintnál) biztosított. Amint az láthattuk ez az összeg, igencsak a moszkvai albérletek alsó határát súrolja. Azt már mindenki maga döntse el ez mennyire nagy összeg, számára milyen életvitel, árszabás a „normálisnak” nevezhető.


Cimkék: Moszkva, lakások, ingatlanok,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat