OROSZVALOSAG.HU


Oroszország pénzügyileg stabil

  |  2013-08-16 22:18:41  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország pénzügyileg stabil

Marad a BBB minősítés

Oroszország pénzügyileg stabilOroszország pénzügyileg stabil

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet a stabil kilátásoknak köszönhetően megerősítette Oroszország „BBB” osztályzatú, hosszútávú deviza és rubel adósságát. Megerősítették továbbá az ország rövidtávú „F3” besorolását. Az indoklás szerint Oroszországnak erős a szuverén és külső mérlege.

„Az államadóság 2012-ben a GDP 10.4 %-a volt, mely a legalacsonyabb arány a „BBB” kategóriában, miközben a nettó szuverén követelések a GDP 24 %-át tették ki. Az Oroszországi Központi Bank nemzetközi tartalékai meghaladják az 500 milliárd USA dollárt – ez az orosz GDP 24 %-a. A szuverén vagyonalapok – a Tartalékalap és a Nemzeti Vagyonalap – idén júniusi adatok szerint 171 milliárd USA dollárt birtokolnak – ez a GDP 8.5 %-a, mely komoly puffert nyújthat külső sokkhatások ellen.” – áll a jelentésben.

Jóllehet az idei orosz infláció elérte a Központi Bank által meghatározott 6 %-os limitet - amely elsősorban nem monetáris okokra vezethető vissza -, ám jelenleg már csökkenő tendenciát mutat.

(The Moscow Times)

 

Cimkék: fitch ratings, pénzügy, stabilitás, válság, tartalék, központi tartalék, vagyonalap, dollár, rubel, adósság, állam, hitelminősítő,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat