OROSZVALOSAG.HU


Miniszterek számára tilos a külföldi bankszámla

  |  2013-05-08 11:31:21  |  
Kecskeméti Gábor

Miniszterek számára tilos a külföldi bankszámla

Komoly lépés a korrupció ellen

Miniszterek számára tilos a külföldi bankszámla

 

Aki vezető beosztásban dolgozik az orosz államapparátusban, annak megtakarításait is otthon kell tartania. A Putyin elnök által jóváhagyott, ma életbe lépő törvény szigorúan megtiltja bankszámla nyitását és fenntartását külföldön, továbbá készpénz elhelyezését Oroszországon kívül bankokban. A dolog érdekessége, hogy egy bizonyos rang felett külföldi államkötvények, értékpapírok és részvények tulajdonlása is tiltott lesz a köztisztviselők számára.

A törvény az elnökre, a miniszterelnökre, annak helyetteseire, továbbá minden miniszterre vonatkozik. Hatálya kiterjed továbbá a kormányzókra, polgármesterekre, képviselőkre, a főállamügyészre és helyetteseire, a központi bank elnökségi tagjaira, valamint az állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőire, melyek az elnöknek vagy a kormánynak vannak alárendelve. További szigorítást jelent, hogy a törvény szigora a fent nevezett személyek házastársára és kiskorú gyermekeire is vonatkozik.

A törvény alkotói hosszas viták után annyi engedményt tettek, hogy a külföldi ingatlanok nem esnek a törvény hatálya alá, így azok továbbra is a köztisztviselők tulajdonában maradhatnak. Pedig az ellenzéki csoportok és bloggerek az elmúlt hónapokban kitartó munkával igyekeztek feltárni a Duma-képviselők külföldi ingatlanjait.

Annyit mindenesetre elértek, hogy a Duma etikai bizottságának elnöke, Vlagyimir Pehtin, kénytelen volt mandátumát visszaadni, miután Alekszej Navalnij ellenzéki vezető dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyekből egyértelműen kiderült: az Egységes Oroszország Párt képviselője fiával közösen két ingatlan tulajdonosa Floridában. Az ingatlanok értéke eléri a 2,5 millió US dollárt. Pehtin azonban vagyonnyilatkozatában elfelejtette feltüntetni a két ingatlant.

Putyin a törvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy kettős célt szolgált: egyrészt harc a korrupció ellen, másrészt „az elit nemzetiesedését” vonja maga után – az állam képviselőinek személyes vagyonukkal is bizonyítaniuk kell hűségüket Oroszországhoz, ellenkező esetben fel kell adniuk hivatalukat.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

Cimkék: bankszámla, külföld, deviza, állampapír, részvény, ingatlan, putyin, navalnij, pehtin, dollár,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat