OROSZVALOSAG.HU


Navalnij a csúcsra tör

  |  2012-06-26 00:02:43  |  
Kecskeméti Gábor

Navalnij a csúcsra tör

Felügyelőbizottsági tag lesz az Aeroflotnál

Navalnij a csúcsra törNavalnij a csúcsra törNavalnij a csúcsra tör

Navalnij, aki civilben ügyvéd és „mellékállásban” a korrupció elleni harc oroszországi szimbóluma, az Aeroflot kisrészvényeseként bekerült a vállalat felügyelőbizottságába. Ezt elsősorban a szintén Kreml-kritikus Alekszandr Lebegyevnek (s talán kisebb részben politikai akcióinak) köszönheti. Lebegyev bankja, a „Nacionalnij Rezervnij Bank” (NRB) az Aeroflot részvények 15%-ának tulajdonosa, így jelölhették Navalnijt a részvényesek gyűlésén a felügyelőbizottságba. Navalnij megválasztását – saját szavai szerint – több befektetési alapkezelő is támogatta, mivel szerintük az ellenzéki aktivista hitelesen és független emberként tudja képviselni a részvényesek érdekeit.

Amikor télen nyilvánosságra került, hogy az NRB őt jelöli, nem késlekedett kijelenteni, hogy a konszernmenedzsment kéréseivel, de a korrupció elleni harccal is törődni fog. Ám a „leleplezési specialistának” szigorú céges előírásokkal kell majd szembesülnie új posztján, melyek a vállalattal kapcsolatos titoktartásra kötelezik. Ugyanis az Aeroflot többségi tulajdonosa (a részvények 51.2%-ával) az az orosz állam, mely korruptsága ellen a blogger harcol.

A hírek mindenesetre gyorsan terjednek, s az Aeroflot vezetése is gyorsan dolgozik: Navalnij saját blogján mesélte el, hogy amint megjelent megválasztásának híre a híroldalakon, egy futár érkezett hozzá, s átnyújtotta az Aeroflot-Bonus kártyáját, mely kedvezményes repülésre jogosít. De hozzátette, hogy ebből a munkából előreláthatólag nem fog meggazdagodni, jóllehet költségkompenzáció illeti meg. (Tavaly az Aeroflot felügyelőbizottságának tizenegy tagja kereken 19 millió rubelt – 133 millió forintot – keresett. Ez körülbelül havi egy millió forintos fizetésnek felel meg.)

(aktuell.ru)

 

 

 

Cimkék: lebegyev, navalnij, aeroflot, korrupció, bank, részvény, bizottság, kreml,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat