OROSZVALOSAG.HU


Moszkva-Pétervár autópálya 2018-ig

  |  2012-06-21 14:50:15  |  
Kecskeméti Gábor

Moszkva-Pétervár autópálya 2018-ig

A futball EB-re időzítik

Moszkva-Pétervár autópálya 2018-igMoszkva-Pétervár autópálya 2018-ig

Oroszország új közlekedési minisztere, Makszim Szokolov grandiózus tervvel állt elő: hat éven belül át kívánják adni az orosz fővárost Szentpétervárral összekötő, útdíjas autópályát. Ezt a miniszter a ma elkezdődött Nemzetközi Gazdasági Fórumon jelentette be. Szokolov beszédét egy közismert ténnyel nyitotta: „Az M-10-es országút kimerítette lehetőségeit.” (Európai számozás szerint E105-ös út, mely Jalta és Murmanszk között fut.)

Szergej Kelbah szerint, aki az állami RoszAvtoDor útépítő vállalat vezetője, komoly perspektívája van annak, hogy egységes, jól átlátható fizetési rendszert hozzanak létre, mely már Torfjanovkánál (finn-orosz határ) kezdődne. Ezzel megerősítette a feltételezéseket, hogy a „Skandinavija” országút Pétervár és a határ között szintén fizetős lesz.

Moszkvában már megkezdődött – a környezetvédők által vitatott és komoly ellenállási mozgalmat kiváltó – autópálya építkezés a moszkvai körgyűrűtől a Himki erdőn keresztül Seremetyevo reptere felé. Kelbah szerint ősszel már Pétervár felől is megindulhatnak a munkák, mivel hamarosan pályázatot írnak ki az első 34 kilométerre.

A 700 kilométeres autópályán a megengedett legnagyobb sebesség a tervek szerint 140-150 km/h lesz. A részben állami, részben magántőkéből megvalósuló építkezés költségét 500 milliárd rubelre (megközelítőleg 3500 milliárd forint) taksálják. Az építkezéssel párhuzamosan az RZD (Oroszországi Államvasutak) is vonalfejlesztésben kezdett a két nagyváros között.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

Cimkék: moszkva, szentpétervár, autópálya, szokolov, kelbah, díj,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat