OROSZVALOSAG.HU


Eltávolított karikatúrák

  |  2012-05-03 14:27:08  |  
Kecskeméti Gábor

Eltávolított karikatúrák

Az ok: felismerhető arcvonások

Eltávolított karikatúrákEltávolított karikatúrák

Jóllehet Petropavlovszk-Kamcsatszkij igen messze, 6766 kilométerre fekszik Moszkvától, ám a fővárosban élő politikai vezetők egy részéről szóló karikatúrákat mégis leszedették egy kiállításról. Ráadásul a világhírű orosz karikaturista, Gyenisz Lopatin kiállítása miatt a múzeum politikai következményektől tart.

A karikatúrák többségének célkeresztjében Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció régi-új elnöke, vagy ha éppen Medvegyevvel szerepelt, akkor a politikai tandem állt. De az oroszországi oligarchák többsége, mint Berezovszkij vagy Abramovics is sorra kerültek. Mivel a múzeum igazgatónője néhány képen „prominens személyek arcvonásait” vélte felfedezni, így a képek eyg része lekerült. Egy Putyinról szóló karikatúra azonban fent maradt, ám ez is hasonló sorsra jutott, miután az FSZB helyi kirendeltségének munkatársai megjelentek, s abban is Putyint vélték felfedezni.

A világszerte elismert, 34 éves Lopatinnak nem ez az első összeütközése a hatalommal Oroszországban: Kamcsatka kormányzójáról szóló karikatúrái miatt már négy esetben idézték bíróság elé. Egy ügyészi kihallgatást követően a médiafelügyeleti hatóságtól már figyelmeztetésben részesült, s egyes adatok szerint már többször
megfenyegették. Lopatin néhány éve Portugáliában és Németországban különböző díjakat nyert munkáival.

(aktuell.ru)

Cimkék: gyenisz, lopatin, karikatúra, kamcsatka, berezovszkij, putyin, abramovics, medvegyev, fszb,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat