OROSZVALOSAG.HU


"Opricsnyina" jöhet létre Szibériában

  |  2012-04-21 11:19:02  |  
Gyóni Gábor

"Opricsnyina" jöhet létre Szibériában

Közvetlenül az elnöknek alárendelt mintaterület. Várják a befektetőket és a telepeseket

 "Opricsnyina" jöhet létre Szibériában

 

A Kommerszant birtokába került egy törvénytervezet, melynek elnevezése „Kelet-Szibéria és a Távol-Kelet fejlesztése”. A dokumentum szerint az Oroszországi Föderáció 16 szibériai és távol-keleti szubjektumára (az ország területének mintegy fele) nem fognak vonatkozni bizonyos föderális törvények (az erdőkről, földről, városépítésről, munkáról, állampolgárságról). Az új különleges övezetbe tartozna Altaj, Burjátia, Szaha (Jakutföld), Tuva, Hakaszia, a Bajkálon túli terület, Kamcsatkai terület, Krasznojarszki terület, Primorjei terület, Habarovszki terület, továbbá Amur, Irkutszk, Magadán, Szahalin megyék, a Zsidó autonóm körzet és Csukotka. A tervezet szerint Szibéria és a Távol Kelet ezen szubjektumai közvetlenül az elnöknek lesznek alárendelve.

A tervezet szerint ebben a különleges régióban egy állami társaság jön létre a gazdasági ügyek koordinálásra, amely többek között licenziókat adhat ki az ásványkincsek kitermelésére. A létrejövő, Vlagyivosztok központú állami társaság feladata lesz, hogy kedvező befektetési klímát teremtsen Szibériában, tőkét vonzzon a régióba, és „effektív módon gazdálkodjon a természeti erőforrásokkal”. A társaság egyszerűsített eljárással, a föderális ügyintézés procedúráit megkerülve intézkedhet a hatáskörébe tartozó ügyekben. A föderális vagy regionális szerveknek nem lesz joguk beavatkozni a társaság (valóságos állam az államban) munkájába.

A projektnak az is célja, hogy az Oroszországi Föderáció lakosságát és külföldieket Szibériába csábítson (vissza). A projektekben részt vevő orosz állampolgárok állami támogatást kapnak (kifizetik utazási költségeiket a munkahelyre, egyszeri pénzsegélyt kapnak, támogatást ingatlan bérléséhez). A Szibériában munkát vállaló külföldiek szintén jelentős kedvezményeket és támogatást kapnának, valamint könnyített úton juthatnak orosz állampolgársághoz.

 

Cimkék: Szibéria, Kelet-Szibéria, Vlagyivosztok
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat