OROSZVALOSAG.HU


Medvegyev elnöksége és a gazdaság

  |  2012-04-18 11:13:59  |  
Oroszvilag.hu

Medvegyev elnöksége és a gazdaság

A közgazdászok csalódottak

 Medvegyev elnöksége és a gazdaság

 

A Medvegyev-korszak gazdasági eredményei: álmok és jelszavak” elnevezéssel tartottak független közgazdászok kerekasztal beszélgetést Moszkvában. A szakemberek általánosságban csalódottságuknak adtak hangot: a modernizáció álom maradt, Moszkva egyelőre nem lesz nemzetközi pénzügyi központ, a korrupció kiirthatatlannak tűnik, az orosz gazdaság továbbra is nyersanyagexport-függő. A közgazdászok szerint elképzelhető, hogy új 1991 közeleg, amikor a gazdasági zsákutca és az ideológiai vákuum elkerülhetetlenné teszik a valódi reformokat.

2008 és 2011 között Oroszország GDP-je mindössze 5,5 %-al nőtt (átlagosan évi 1,3 %, miközben 2000 és 2007 között évi 7 % fölött volt a növekedés). A BRICS országok ennél jóval nagyobb növekedést tudhatnak maguk mögött 2008 és 2011 között: Kína 44,2 %, India 34,1 %, Brazília 15,6 %, Dél-Afrika 8 %. A FÁK országok között is az utolsók között van Oroszország, 2008 után csak az ukrán és örmény gazdaság volt lassabb, mint az orosz.

Igaz, Medvegyev súlyos örökséget kapott kézhez: nyersanyagexport-függőséget, korrupciót, az állami beavatkozás gyakorlatát a gazdaságba. 2008-ban a Kreml reformokat hirdetett meg, de ezek sokszor csak puszta jelszavak maradtak.

A jövőben problémát jelenthet a népesség elöregedése, egyre nagyobb terhet ró a költségvetésre a nyugdíjak kifizetése, s az elmúlt években jelentősen nőtt az állami szektorban foglalkoztatottak száma is, miközben a válság éveiben a magánszektor „államfüggősége” is felerősödött.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat