OROSZVALOSAG.HU


Oroszország nyolcadik pártja

  |  2012-03-17 21:55:49  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország nyolcadik pártja

Rizskov erőfeszítései nem voltak hiábavalóak

Oroszország nyolcadik pártja

Pénteken az Oroszországi Igazságügyi Minisztérium hozzájárult, hogy újból engedélyezzék a Republikánus Párt működését, amit 2007-ben sikerrel tiltottak be. A minisztérium és a Vlagyimir Rizskov vezette liberális irányultságú párt a hét végén jutott megegyezésre az újbóli engedélyezést illetően, melyet már csak formálisan ugyan, de a Legfelsőbb Bíróságnak kell jóváhagynia. A dolog szépséghibája, hogy időkeretet nem szabtak meg.

Amennyiben a bíróság nem emel kifogást, akkor a Republikánus párt lesz az Orosz Föderáció nyolcadik legálisan működő és bejegyzett pártja, s 2008 óta az első, melyet nyilvántartásba vesznek. (Négy éve az Igaz Ügy nevű párt bejegyzését hagyta jóvá a bíróság, ám ezt a pártot sokan a Kreml bábjának látják, melynek célja a liberális választók „lekötése”.)

Az Orosz Republikánus Pártot a rendszerváltozás hajnalán alapították, s rövidesen a politikai színtér második legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát. 2007-ben azonban sikerrel tiltották be. Akkoriban sok oroszországi párt esett áldozatául a kormány azon törekvésének, hogy megszüntessék a kisebb pártokat. Ezek után a pártoknak már országos képviseletet és tagságot írtak elő. (Ezért is indult a mostani elnökválasztásokon Prohorov saját párt nélkül.)

A párt azonban regisztráció nélkül is működött, Rizskov vezetése alatt, aki közben egy másik, szintén nem bejegyzett liberális párt, a Parnasz társalapítója lett. Az Európai Emberi Jogok Bírósága 2011-ben jogellenesnek minősítette a republikánusok betiltását, de az orosz kormány nem vette figyelembe a testület döntését. Medvegyev egy Rizskovval történt személyes találkozás után, 2011-ben utasította az Igazságügyi Minisztériumot, hogy „vizsgálják felül”
Rizskov panaszát.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: rizskov, medvegyev, republikánus, párt, választás, parnasz, bíróság,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat