OROSZVALOSAG.HU


Grúz kémhálózatot lepleztek le Oroszországban

  |  2010-03-25 14:28:38  |  
Gyóni Gábor

Grúz kémhálózatot lepleztek le Oroszországban

Tiszteket próbáltak beszervezni

Grúz kémhálózatot lepleztek le Oroszországban

Az Észak-Kaukázusi Katonai Bíróság három embert ítélt el Grúzia javára történő kémkedés miatt. Közülük kettő orosz, egy pedig grúz állampolgár.

Az orosz állampolgárok a hadsereg tisztjei voltak. Hvicsi Imerlisvilit 13 évi szabadság vesztésre ítélték, amit egy szigorított javítótáborban kell letöltenie. Marlen Bogdanovnak 15 évet kell eltöltenie egy ugyanilyen rendszerű büntetőtelepen.

Zaza Herkeladze grúz állampolgár, hírszerző 11 évet fog orosz börtönben ülni.

Imerlisvili és Bogdanov 2007 óta a grúz hírszerzés utasításai alapján cselekedtek, feladatuk az volt, hogy információkkal lássák el a grúz titkosszolgálatokat a Dél-Oszétia ellen készülődő katonai operáció kapcsán.

Herkeladze még 2007-ben érkezett Oroszországba, legendája szerint üzletemberként. Vlagyikavkazban kávézót nyitott, feladata a hálózatépítés volt, lehetőleg orosz katonákat beszervezve. Ezen kívül információkat szolgáltatott a grúz hírszerzésnek az észak-kaukázusi helyzetről. Imerlisvilit 2007 januárjában szervezték be, amikor hazament rokonait meglátogatni Grúziába. Ő szerzett egyébként hamis orosz útlevelet Herkeladze számára is. Feladata volt kiválasztani a beszervezhető orosz katonatiszteket. Minden sikeres akció után 500 dollárt kapott.

Bogdanov – akit Imerlisvili szervezett be 2007 tavaszán - az orosz titkosszolgálat munkatársairól valamint katonai objektumokról szolgáltatott információkat a grúz hírszerzésnek. Ő szolgálataiért mintegy 6 ezer dollárt kapott a grúz titkosszolgálattól.

 


https://www.eurazsia.hu/2010/03/25/gruz-kemhalozat-oroszorszagban/

 

Cimkék: grúz titkosszolgálat
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat