OROSZVALOSAG.HU


Putyin kiáll az ellenzék jogaiért 

  |  2011-12-08 12:34:31  |  
Gyóni Gábor

Putyin kiáll az ellenzék jogaiért 

A hatalom egyik kezében kalács, a másikban korbács

 Putyin kiáll az ellenzék jogaiért 

 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint a hatalomnak „nagy többségére támaszkodva”, dialógust kell teremtenie az ellenzékkel – a politikus erről az őt támogató ún. Összorosz Népfront  koordinációs tanácsának ülésén beszélt (ezen egyébként Sztanyiszlav Govoruhin filmrendezőt választották meg Putyin kampánystábjának vezetőjéül).

Putyin szerint az ellenzéknek meg kell adni a jogot, hogy demonstrálhasson. A szabad véleménynyilvánítás jogát az orosz alkotmány is garantálja – emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve ugyanakkor, hogy bizonyos ellenzéki vezetők saját személyes érdekeiket tartják szem előtt. Az orosz miniszterelnök szerint utóbbiaknak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter adott jelzést, amikor nem demokratikusnak nevezte az oroszországi parlamenti választást. 

Putyin ekképpen reagált azokra az ellenzéki tüntetésekre, amelyek Moszkvában, Szentpéterváron és más városokban törtek ki a vasárnapi parlamenti választások után. Az ellenzékiek szerint a hatalom elcsalta a választásokat.

Szombaton Moszkvában a Forradalom terén várható nagyszabású demonstráció a „választási csalások” ellen, miközben az orosz főváros központja megerősített rendőri védelem alatt áll.

Miközben Putyin megengedő hangon beszélt az ellenzékiek jogairól és lényegében elhatárolódott az Egységes Oroszországtól, az orosz belügy és titkosszolgálatok az internetes közösségi oldalakra gyakorolnak nyomást, és a világháló fokozottabb kontrollját kezdeményezik.

Azaz a hatalom a jelek szerint az ősi receptet alkalmazza: az egyik kezével kalácsot nyújt, a másikban korbácsot lobogtat.

 

 

(Vedomosztyi, government.ru) 

 

Cimkék: Vlagyimir Putyin, ellenzék, tüntetések, Sztanyiszlav Govoruhin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat