OROSZVALOSAG.HU


Elégedetlen orosz választók

  |  2011-12-07 21:03:15  |  
Kecskeméti Gábor

Elégedetlen orosz választók

Folytatódnak a tüntetések Moszkvában

Elégedetlen orosz választókElégedetlen orosz választók

Jóllehet a választások már véget értek, az eredményt is kihirdették, az orosz választók egy része továbbra is elégedetlenségének kíván hangot adni. S még az sem riasztja vissza őket, hogy az orosz rendőrség és a belügy katonai alakulatai minden erővel azon vannak, hogy minden ellenzéki megmozdulást megakadályozzanak.

Szombaton például az orosz „Szolidaritás” fog tüntetni a Forradalom terén Moszkvában, amit a moszkvai hatóságok is engedélyeztek. Jóllehet a tüntetést 300 főre jelentették be, az már teljesen biztos, hogy ennek a többszörösével kell a moszkvai rendőrségnek számolnia. A „Szolidaritás” Facebook oldalán („Суббота на Площади Революции”) már több mint 21.000-en (!) jelezték részvételüket, s számuk óráról-órára növekszik.

A
hétfői tüntetés is 300 főre volt bejelentve, mégis 3-4000 ember jött el. A tüntetés viszonylag békésen zajlott, egészen addig, amíg egy csoport ki nem vált a tömegből és össze nem csapott a rendőrökkel.  A tüntetés két kulcsszereplőjét, Ilja Jasint és Alekszej Navalnit azóta 15 nap elzárásra ítélték. A szervezők tervei szerint a szombati tüntetés legális keretek között fog lezajlani. A rendőrségtől sem tartanak, melynek egyébként „a tüntetők védelme lenne a feladata”.

Az orosz rendőrség hétfői és keddi durva bánásmódja a tüntetők és a szemlélődők ellen, komoly kritikát váltott ki. Orosz jogvédők szerint ezzel a gyülekezési szabadságot próbálják korlátozni. Ezt támasztja alá az is, hogy az orosz fővárosban 600, míg Szentpéterváron 350 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Az oroszországi újságíró szövetség szintén tiltakozását fejezte ki a helyszínről tudósító tagjait ért hatósági inzultusok miatt.

A Kremlhez közelálló televíziók ráadásul igyekeznek elfedni a valóságot. A Pervij Kanal, a Rosszija és az NTV csatornák nem közvetítették a tömegmegmozdulásokat és a letartóztatásokat, ehelyett a Putyin-hű ifjúsági szervezet felvonulását láthatták a nézők.

A kormánypárti erők a mai napra szintén tüntetést szerveznek Putyin, Medvegyev és az Egységes Oroszország mellett, hogy megünnepeljék győzelmüket. Egyes hírek szerint diákokat és hallgatókat rektorok köteleztek arra, hogy a kormány melletti szimpátiatüntetésen részt vegyenek.

(Russland News, www.rusolidarnost.ru)

Cimkék: választások, duma, tüntetés, rendőrség, jog, ellenzék, moszkva, tér,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat