OROSZVALOSAG.HU


A "Harag napja" Oroszországban

  |  2010-03-22 09:45:01  |  
Gyóni Gábor

A "Harag napja" Oroszországban

A vártnál jóval kevesebben vettek részt a tüntetéseken

A "Harag napja" Oroszországban

 

Magyarországon is széles körben beszámoltak a hétvégi, „Harag Napja” elnevezésű, egész Oroszországra kiterjedő, különböző ellenzéki pártok, szerveztek által meghirdetett tüntetéssorozatról, amely azonban a vártnál jóval kevesebb résztvevőt vonzott. Az egyes tüntetéseken jellemzően mindössze pár száz fő jelent meg.

Vlagyivosztokban 300-500 ember tüntetett, de követeléseikben szinte semmi új nem volt, továbbra is az import autók vámja ellen tiltakoztak a leginkább (a vlagyivosztokiak előszeretettel vásárolnak japán autókat, az orosz kormány piacvédő intézkedései ezért érzékenyen érintik a város lakóit).

Omszkban és Kazányban mintegy 150-150 ember demonstrált, főként a kommunális szolgáltatások növekvő díjai miatt tiltakozva.

Szentpéterváron két tüntetést is tartottak, ezeken összesen kb. 750 ember jelent meg, akik a korrupció ellen és Szentpétervár városképének megőrzése védelmében demonstráltak.

Kalinyingrádban volt a legnagyobb utcai akció, mintegy 3 ezer ember flash mob összejövetelen Georgij Boosz kalinyingrádi kormányzó és Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelte. Közben Boosz kormányzó élő adásban folytatott televíziós vitát az ellenzék képviselőivel, amelybe a polgárok is bekapcsolódhattak.

Moszkvában is csak százas nagyságrendben sikerült embereket kicsalogatni az utcára tüntetni. Egy csoport tagjait, akik a Puskin-téren akartak demonstrálni engedély nélkül, Jurij Luzskov polgármester ellen letartóztatták.

Ezen kívül számos orosz városban rendeztek még kisebb tüntetéseket, megmozdulásokat.

Az orosz Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az előző évhez képest mintegy harmadával csökkent az utcai megmozdulásokban részt vevők száma Oroszországban.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/03/22/a-harag-napja-oroszorszagban/

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat