OROSZVALOSAG.HU


Moszkva, mi minden cseng nevedben!

  |  2010-03-21 22:54:32  |  
Vértes Judit

Moszkva, mi minden cseng nevedben!

Moszkva halálos ítélete

Moszkva, mi minden cseng nevedben!A Moszkva – 2025 nagyprojekt egyenlő a főváros halálos ítéletének kimondásával, - áll a Társadalmi Kamara műemlékvédelmi bizottsága által kiadott közleményben, melyben hangsúlyozzák: a terv kidolgázást sem társadalmi, sem professzonionális egyeztetések nem előzték meg. „Moszkva vezetése nem először és nem utoljára az „oszd meg és uralkodj“ elvét követte“. Ezúttal ráadásul szó szerint, hiszen a projekt különböző részeit felosztották a kerületek között, ily módon mindenki csak egy kis szeletét láthatta a nagy egésznek, jóllehet a projekt a megapolisz városépítészeti koncepciójának egészét érinti. Hogy lehetséges volt a szakmai körök mellőzésével kidolgozni egy ilyen volumenű projektet, a főváros városépítészeti kódexének tökéletlenségéről árulkodik, melyet tavaly nyáron fogadtak el az akkor még létező ellenzék tiltakozása dacára. És úgy tűnik sikerrel, hiszen mindössze ketten tartózkodtak a szavazástól, míg huszonkilencen a projekt mellett tették le a voksukat.   

A megaprojekt egy nagy építkezési zónává változtatná Moszkva belvárosát, ahol egymást érnék az irodaépületek. Az építkezéseknek több mint 230 műemlék épület esne áldozatul, ami komoly kihatással lehet a kulturális örökség státuszának megerősítésére.

Hasonló kaliberű projektet 1935-ben dolgozták ki, akkor azonban több tucat orosz és külföldi építész bevonásával megtartott brainstorming előzte meg a terv elfogadását, és bár nyilvánvalóan előnybe részesítették a hazai megoldásokat, az ötletbörze igen termékenyítően hatott az elzártan dolgozó szovjet építésztársadalomra. Az akkor elfogadott terv gyakorlatilag a 90-es évek elejéig meghatározta a város arculatát, kijelölte fejlődésének irányát. A jelenlegi, egységes koncepciót nélkülöző projektet csendes egyetértésben a szakemberek egy igen szűk köre dolgozta ki. Így stratégiai jelentőségű dokumentum helyett csak egy vastag papírköteg áll a moszkvaiak rendelkezésére, mely a városvezetés tevékenységének elmúlt pár évét rögzíti és emeli törvényi szintre.

A közleményben még arra is kitérnek, hogy a projektet „sértően nehezen olvasható formátumban“ ajánlottak az állampolgárok szíves figyelmébe.

A civil szervezetek igyekeznek elérni a terv elfogadásának elhalasztását, amire meg is van az esélyük. Elvileg.

 

Cimkék: Moszkva
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat