OROSZVALOSAG.HU


Az orosz vezérkari főnök sötét jóslatai

  |  2011-11-19 21:45:45  |  
Kecskeméti Gábor

Az orosz vezérkari főnök sötét jóslatai

Ráadásul a demográfiai válsággal is kénytelen szembesülni

Az orosz vezérkari főnök sötét jóslataiAz orosz vezérkari főnök sötét jóslatai

Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök szerint rendkívül megnőtt a helyi fegyveres konfliktusok kialakulásának esélye Oroszország határai mentén. Ennek egyik oka, hogy a Szovjetunió egykori szövetségesei és tagállamai közül sokat magához vonzott a NATO.

A tábornok „bizonyos körülmények között” nem zárja ki, hogy helyi, illetve regionális konfliktusok háborúvá szélesedjenek, ahol „nukleáris fegyverek bevetése sem kizárt”. Oroszország 2008-ban napok alatt legyőzte Grúziát egy helyi konfliktus nyomán kirobbant háborúban, s a két ország kapcsolata továbbra is rendkívül feszült, ráadásul Grúzia továbbra sem tett le arról, hogy a NATO tagja legyen.

Makarov megjegyzései azonban több mint érdekesek, hiszen Oroszország épp, hogy csak belevágott egy évekig elhúzódó és rendkívül költséges hadsereg reformba, ráadásul már az orosz hadsereg is kénytelen szembenézni az ország egyre kedvezőtlenebb demográfiai helyzetével.

Ezt utóbbit Makarov is kénytelen volt elismerni: „A hadköteles fiataloknak csak 11.7 százalékát tudjuk behívni, hiszen a többség egészségügyi okok miatt alkalmatlan. Lassan ott tartunk, hogy senkit nem tudunk behívni sorkatonának.” (A tábornok azonban nem tette hozzá, hogy ezen felül egyes régiókból - például Csecsenföldről - a Szovjetunió felbomlása után politikai és stratégiai okokból egyáltalán nem hívják be a fiatalokat sorkatonai szolgálatra.)

(Cumhuriyet)

Cimkék: orosz hadsereg, sorkatonaság, konfliktus, háború, sorköteles, határ,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat