OROSZVALOSAG.HU


Putyin liberalizálja Oroszországot?

  |  2011-11-14 11:48:42  |  
Oroszvilag.hu

Putyin liberalizálja Oroszországot?

Az orosz kormányfő a Valdaj Klubban beszélt terveiről

Putyin liberalizálja Oroszországot?

 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök – 2012-től minden valószínűség szerint újra elnök – a Valdaj Klub (2004-ben alapított, Oroszország-szakértő tudósokat, újságírókat a soraiban tudó szervezet) Moszkva közelében tartott november 11-i rendezvényén leendő elnöki terveiről beszélt a megjelentek előtt.

A Valdaj Klub résztvevői már elnökként tekintettek Putyinra, aki azonban sietett leszögezni, hogy a választások még hátravannak, s Oroszország lakosságának kell kimondani a végső szót az ország további sorsáról, neki kell ítélkeznie az eddigi teljesítményről.

Putyin hangsúlyozta a stabilitás fontosságát, ami nem egyenlő a pangással és stagnálással, és az evolúció sem áll meg majd. Egyebek mellett a politikai rendszer is változni fog a jövőben: az orosz kormányfő egyfajta közvetlen demokrácia képét vázolta föl.

Putyin elismerte, hogy az általa megteremtett hatalmi vertikál nem tökéletes rendszer, de  hozzátette, sehol nincs tökéletes politikai rendszer. Példaként Nagy-Britanniát idézte, ahol a Blair – Brown miniszterelnök váltás a szavazópolgárok megkérdezése nélkül történt.

A Valdaj Klub tanácskozására nagyrészt zárt ajtók mögött került sor, így csak a résztvevők későbbi nyilatkozatai nyújtanak eligazítást arról, hogy mi hangzott el a rendezvényen.

Ezek alapján „kiszivárgott”, hogy Putyin elégedetlen a végrehajtó hatalom tevékenységének hatásfokával. Alexander Rahr német Oroszország-szakértő szerint Putyin kész Oroszország további modernizációjára és liberalizációjára, miközben Medvegyevet a jövő vezetőjének készítik elő. Rahr szerint a Nyugatnak nincs oka Oroszországtól félni, 2012-ben egy más kiadású Putyin tér vissza a Kremlbe.

Peter Dutkevitch kanadai Oroszország-szakértő szerint Medvegyev és Putyin közreműködésével már megszülettek a konkrét tervek a reformokra vonatkozóan, de ezeket a választásokig nem ismertetik.

Rahr szerint a jövendő Medvegyev-kabinet feladata radikális gazdasági és politikai reformok végigvitele lesz. Szerinte Medvegyev és Putyin alkut kötöttek, miszerint a jelenlegi elnök által megkezdett reformtörekvések folytatódni fognak.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Vlagyimir Putyin, Dmitrij Medvegyev, Oroszország, Valdaj Klub, 2011,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat