OROSZVALOSAG.HU


Caterpillar szörnyek Oroszországban

  |  2011-11-03 10:43:03  |  
Kecskeméti Gábor

Caterpillar szörnyek Oroszországban

Megkezdik a gyártást - évi 300 teherautó a cél

Caterpillar szörnyek OroszországbanCaterpillar szörnyek Oroszországban

Az amerikaiak elkezdték az oroszországi nehéz tehergépjárművek piacának meghódítását. Egy viszonylag könnyű ellenféllel, a belarusz Belaz-zal kell megmérkőzniük. Az amerikai billenős teherautók befogadóképessége 55 tonna, így ezek a gépszörnyek országutakon egyáltalán nem közlekedhetnek, munkaterepeik egyébként is a bányák és a kőfejtők. Oroszországban évente 1.500-1.700 ilyen jellegű teherautót adnak el, s a piacot 70 százalékban a belaruszok uralják a Belaz-zal, mely cég civil megrendelések mellett a hadseregnek mobil rakétakilövőket gyárt.

A Caterpillar Toszno-ban, Szentpétervártól nem messze kezdi meg a monstrumok gyártását, mivel a cég 2008 óta ott gyártja az európai piacra szánt óriásmarkolók komponenseit. A teherautók rakfelületét pedig Novoszibirszkben szerelik össze, a Caterpillar egyik szibériai leányvállalatánál. A végső összeszerelés azonban mindig a helyszínen történik, hiszen ezeket az óriásgépeket csak szétszerelt állapotban lehet szállítani.

A „Kommerszant” orosz gazdasági lap szerint komoly érdeklődés várható a Caterpillar monstrumjára, hiszen az orosz bányatulajdonosok a jelenlegi magas nyersanyagárak mellett szívesen invesztálnak új technológiákba.

(aktuell.ru)

Cimkék: caterpillar, bánya, toszno, szentpétervár, befektetés, belaz,
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat