OROSZVALOSAG.HU


Csecseneket nem soroznak be 

  |  2011-07-23 12:04:38  |  
Kecskeméti Gábor

Csecseneket nem soroznak be 

Külön bánásmódban részesülnek

 Csecseneket nem soroznak be 

Az utóbbi negyedévben ismét nem hívtak be egyetlen csecsenföldi sorkötelezett fiatalembert sem katonai szolgálatra. Az ok igen egyszerű: rokonaik közül vélhetően sokan valamely földalatti mozgalom harcosai, így az orosz hadsereg nem kíván utánpótlást képezni ezen szervezeteknek.

Az orosz hadsereg egyik névtelenségbe burkolózó magas rangú tisztje szerint a másik probléma az volt a csecsenekkel, hogy  – ez már a szovjet korszakban sem volt másképp -, rendkívül összetartottak (azaz magukkal hozzák a kaukázusi nagycsaládi-nemzetségi szerveződést), s folyamatosan zaklatták a többi katonát vagy éppen tisztet.

Ezen okok miatt 1991 óta Csecsenföldről nem hívják be sorkatonai szolgálatra a felnőtt férfiakat. 2000-ben ugyan
15, a Moszkvához húzó grozniji csecsen kormány „táborába” tartozó fiatal sportoló kezdte meg sorkatonai szolgálatát, de más sorkötelesekkel és tisztekkel történt heves összetűzések miatt a kísérletet azonnal felfüggesztették. 2007-ben az orosz kormány ismét megpróbálta a csecsen fiatalokat sorkatonai szolgálatra kötelezni, ám a Groznijban kitört tiltakozási hullám miatt ez a terv is zátonyra futott.

Később arra is kísérletet tettek, hogy csak csecsenekből álló hadosztályokat hozzanak létre, akik a terroristák elleni harcban segítették volna az orosz erőket, de néhány (sikertelen) hónap után ezeket is végleg feloszlatták.

(aktuell.ru)

Cimkék: csecsenek, orosz hadsereg
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat