OROSZVALOSAG.HU


Közlemény a nácizmus rehabilitálása ellen

  |  2010-03-10 11:45:54  |  
Gyóni Gábor

Közlemény a nácizmus rehabilitálása ellen

Aggasztó fejlemények a Baltikumban, Moldovában, Ukrajnában

 Közlemény a nácizmus rehabilitálása ellen

 

Az Oroszországi Zsidók Szövetsége közleményt adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki a nácizmus példa nélkül álló rehabilitációja miatt.

„A Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 65. évfordulóján különösen gyalázatosnak tűnnek azok a fejlemények, amelyek nemrég Moldovában történtek. Aggodalmunkat váltja ki a moldáv kormány döntése, amely egyenlőségjelet tesz a szovjet hadsereg felszabadító katonái és a hitlerista Németországgal szövetségben harcoló Antonescu marsall támogatói közé, és egyenlő módon kívánja őket ünnepelni (a moldáv vezetés a Győzelem emlékéremmel kívánja jutalmazni a Nagy Honvédő Háború veteránjait és azokat is, akik a megszálló román hadseregben harcoltak)” – olvasható a közleményben. Az, hogy Moldovában mai napig folynak az egykori tömegsírok feltárásai, ahol zsidókat, cigányokat, antifasisztákat lőttek halomra, úgy látszik, senkit nem érdekel – véli a Szövetség.

A Szövetség felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Lettországban 1994 óta minden évben SS-parádékat rendeznek. Ezek a rigai SS-parádék a nácizmus áldozatainak megcsúfolását jelentik – hangsúlyozza a közlemény. Mindeközben Riga felmentette az ismert neonáci aktivistát, Andris Jordanst.

Az Oroszországi Zsidók Szövetsége felszólítja a balti államok és más, a történelemhamisításban részt vevő államok vezetését, nyilatkozzanak arról, hogyan értékelik a nácik országuk területén végrehajtott tömegpusztító tevékenységét. A közlemény konkrétan is megnevezi Észtországot, Lettországot, Ukrajnát és Moldovát, s arra szólítja fel az EU és az ENSZ vezetőit, hogy nyilatkozzanak az ügyben, miként értékelik, hogy ezen országokban „közönyös hallgatás” övezi a náci bűntetteket. Amennyiben ez nem történik meg, azt úgy lehet értékelni, hogy Európában rehabilitálódott a nácizmus.

A közlemény szerzői emlékeztetnek, a történelem átírására tett kísérletek éve óta zajlanak. A sorba illeszkednek a következő események: holokauszttagadó konferencia Iránban 2006-ban, ugyanebben az évben Észtországban szobrot állítottak az észt SS-veteránoknak, ugyanakkor 2007-ben eltávolították Tallinn központjából a szovjet Bronzkatona emlékművét. 2007-ben Ukrajnában hőssé nyilvánították az UPA egyik, tömeggyilkosságokban részt vevő vezérét, Roman Suhevicset, 2010-ben pedig Sztyepan Bandera is megkapta az Ukrajna hőse kitüntető címet.

 

(feor.ru)

 

Cimkék: nácizmus rehabilitálása
Országok: Észtország Lettország Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat