OROSZVALOSAG.HU


Jobb a kinevezés, mint a választás? 

  |  2011-04-08 11:28:27  |  
Gyóni Gábor

Jobb a kinevezés, mint a választás? 

Megszűnhet a polgármesterek választhatósága? 

 Jobb a kinevezés, mint a választás? 

 

Tegnap az orosz elnök meghatalmazott képviselője a Távol-Kelet-i Föderális Körzetben, Viktor Isajev nyíltan támogatásáról biztosította azt a javaslatot, amely szerint megszűnne a polgármesterek választása az Orosz Föderáció szubjektumainak központjaiban. Isajev szerint a városvezetőket a választópolgárok helyett a városi Dumáknak kellene megválasztaniuk.

Isajev szerint ez az intézkedés azért lenne jó, mert így a Duma által kijelölt városvezetők („city-menedzserek”) számonkérhetők és akár visszahívhatók lennének. Ilyetén módon megerősödne a hatalmi vertikál és a városvezetők ténylegesen a városlakók érdekében lennének kénytelenek dolgozni. „Manapság a polgármesterek, sajnos, túlságosan önállóak. Némelyikük csak a munkaidő felét tölti a munkahelyén. Ha az emberek panasszal fordulnak feléjük, a válasz hallgatás. Ha az emberek a kormányzónak írnak, azt a választ kapják, a helyi önkormányzatokra nincsen hatással az államhatalom. Az emberek szenvednek, a polgármesterek viszont pozícióban maradnak. A választásokon megjelenik öt ember, megválasztják a polgármestert, ám ha nem dolgozik, nem lehet őt leváltani.” – fakadt ki Isajev, aki Petropavlovszk-Kamcsatszkij önként távozó polgármesterét említette pozitív példaként. Vlagyiszlav Szkorcov azt követően távozott a város éléről, hogy kizárták az Egységes Oroszországból, mivel „megalapozatlanul emelte fel a kommunális szolgáltatások díjait.”

„City-menedzser” egyébként már van az orosz Távol-Keleten: Blagovescsenszk polgármesterét alig néhány napja mozdította el Oleg Kozsemjako Amur megyei kormányzó, helyére „city-menedzsert” állítva, most pedig Petropavlovszk-Kamcsatszkij van soron.  

Az Orosz Föderáció szubjektumainak minősülő Moszkvában és Szentpéterváron a kormányzóválasztás eltörlése (2004) után az elnök jogköre kinevezni a polgármestereket. 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Petropavlovszk-Kamcsatkijszk, Blagovescsenszk
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat