OROSZVALOSAG.HU


Desztalinizáció orosz módra

  |  2011-04-05 12:00:13  |  
Gyóni Gábor

Desztalinizáció orosz módra

Az emberek gondolkodását akarják megváltoztatni

 Desztalinizáció orosz módra

Éles vitákat váltott ki Oroszországban a Dmitrij Medvegyev elnök környezetében működő az Emberi jogokkal és a civil társadalom fejlődésével foglalkozó tanács desztalinizációs javaslata. A Nyezaviszimaja Gazeta kérdéseire nevezett tanács elnöke, Mihail Fedotov jogász válaszolt.

Fedotov elmondta, a desztalinizációs projekt még zajlik, azonban az már világos, hogy az államfő támogatja az elképzelést, miszerint a politikai repressziók áldozatainak sírjai jogilag egyenlő rangot kapjanak a katonai temetőkkel, a megfelelő finanszírozással együtt. Jelenleg a moszkvai és szentpétervári emlékhelyek körüli kérdés van megvitatáson. Fedotov szerint a projekt célja „a társadalom öntudatának modernizációja”, azaz egyfajta nevelő tevékenység. A jogvédő elmondta, egyszerűen nem érti, hogyan lehet fellépni ilyen javaslatok ellen, mint a totalitárius rezsim áldozatainak emlékhelye…

Fedotov szerint nem jelenti a véleményszabadság korlátozását, hogy elbocsáthatják állami állásukból azokat, akik a totalitárius rezsimek bűneit jóváhagyják.

Fedotov elmondta, nem Sztálin ellen viselnek hadat, hanem az emberek gondolkodását akarják megváltoztatni, azt a mentalitást, miszerint „ahol gyalulnak, ott hullik a forgács”, „aki nem velünk van, az ellenünk” A jogász állítja: „E nélkül nem lehet végrehajtani a modernizációt, e nélkül úgy fognak ránk nézni, mint a vadakra. Én nem akarom, hogy országunkra úgy tekintsenek, mint valami állatkertre.”

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Oroszország, desztalinizáció
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat