OROSZVALOSAG.HU


Új kompjárat Kalinyingrád és Szentpétervár között

  |  2011-04-03 08:29:26  |  
Kecskeméti Gábor

Új kompjárat Kalinyingrád és Szentpétervár között

Elérhetőbbé válik az orosz enklávé?

 Új kompjárat Kalinyingrád és Szentpétervár között

2011 júniusától beindulhat a gyorskomp forgalom Kalinyingrád és Szentpétervár között. A modern hajók a jelenlegi 13-15 órás utat kétszer gyorsabban tudnák teljesíteni. Ezt csütörtökön jelentette be Kalinyingrád gazdasági minisztériumában az új járatot a jövőben üzemeltető RPL (Pусские паромные линии) vezérigazgatója. A hajótársaság 25.000 dollárt invesztál a járat beindításába.

A gyorskomp tulajdonképpen egy katamarán lenne, mely minden második napon közlekedne a két orosz város között. A hajó hossza eléri a 112 métert, 500 utas szállítására alkalmas, továbbá a fedélzeten elhelyezhető 20-25 turistabusz, vagy 200-300 személygépkocsi. A hajót már építik Norvégiában, amit az RPL kezdetben haszonbérletbe venne.

Eddig Kalinyingrád elérése Szentpétervárról igen nehézkes volt: az út 40 órán át tartott a lassabb kompokkal, 26 órán keresztül vonattal, s a két város között közlekedő repülők is csak közel 2 óra után landoltak. Az új járat saját kikötővel fog rendelkezni, mely vagy Baltijszkban (40 kilométerre Kalinyingrádtól), vagy Kalinyingrád szélén kerül kiépítésre. A katamarán Szentpéterváron viszont a tengeri kikötőben fog „révbe érni”, s nem a Vaszilij-szigeten található személyforgalmi terminálban. A hajó évszaktól függetlenül fog közlekedni.

A jegyek áráról egyelőre nem szivárgott ki semmilyen információ. Az sem világos továbbá, hogy ki a hajó tulajdonosa. A vezérigazgató csupán annyit árult el, hogy a céget a kalinyingrádi különleges gazdasági övezetben jegyezték be, s tulajdonosai „természetes” jogi személyek.

Szergej Kornejev, az Orosz Turisztikai Szövetség elnöke, a kezdeményezés esélyeit latolgatva azt mondta, hogy jó eséllyel indul a vállalkozás, s ez akár az árpolitikától is független lehet: „Kalinyingrád számos lakosa arról álmodik, hogy Pétervárra utazhasson, mely kétségtelenül Oroszország turisztikai központja. Másrészt a lengyeleknek is kényelmes ez a kompszolgáltatás. Ha a társaság az árakat a vonatjegyekkel összehangolja, bizonyosan sikerrel fog járni.” (A vonatjegy ára 1.300 rubel, körülbelül 10.000 Ft.)

Ezzel szemben Alekszej Bezborodov, az Infranews elemzési ügynökségtől kétkedésének adott hangot: „Ilyen típusú hajók forgalomba állítása Szentpétervár és Helsinki, vagy Koppenhága viszonylatban volna aktuális, mert azok ott gyorsan amortizálódnak.”

Egy ilyen hajó bérlete naponta 20.000 dollár, ami azt jelenti, hogy egy jegynek minimum 100 dollárba (kb 19.000 Ft) kellene kerülnie. De Kalinyingrádban bizonyosan nincs annyi utas, akik megengedhetnék ezt maguknak, így félő, hogy a hajó alacsony kihasználtsággal fog üzemelni. Az pedig ennek az egyébként remek tervnek a végét fogja jelenteni.

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Kalinyingrád
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat