OROSZVALOSAG.HU


Doku Umarov halott? 

  |  2011-03-29 14:31:04  |  
Gyóni Gábor - Kecskeméti Gábor

Doku Umarov halott? 

17 terroristát likvidáltak a szövetségi erők Ingusétiában 

 Doku Umarov halott? 

 

Hétfőn különleges rendőri egységek az orosz hadsereggel karöltve terrorista ellenes operációt hajtottak végre a Kaukázusban, mely során 17 banditát öltek meg. Meg nem erősített információk szerint a halottak között van Oroszország legkeresettebb terroristája, Doku Umarov is, aki a januárban végrehajtott domogyedovói merénylet kiötlője volt, s öngyilkos terrortámadások sorozatával fenyegette meg Oroszországot.

Az orosz légierő célzott támadásában – az akciót a tavalyi moszkvai öngyilkos metrómerényletek évfordulójára időzítették - vesztette életét a terrorista csoport Ingusétiában – nyilatkozta Nyikolaj Zincov, a Terrorellenes Bizottság képviselője. De a hadműveletben részt vettek az FSZB, az államügyészség és az orosz belügyminisztérium munkatársai is.

A terroristák utáni hajsza ezzel nem fejeződött be. Zincov tájékoztatása szerint a harcokban két FSZB ügynök és a belügyminisztérium egyik tagja is életét vesztette. A földalatti mozgalom tagjai elleni hajtóvadászat még két-három napig tarthat az erdős területen, melyben a biztonsági erők közel 200 embere vesz részt.

Nem hivatalos adatok szerint a csapás közvetlenül Doku Umarov és terrorista sejtje felszámolására irányult. A kedden indult azonosítás során valószínűleg ki fog derülni, hogy valóban az elhunytak között van-e Umarov. Az ingus elnök, Junusz-Bek Jevkurov kifejtette, hogy azon a területen számos terrorista parancsnok tartózkodott, de hogy Umarovot sikerült-e likvidálni, azt ők is csak a holttestek azonosítása után tudják biztosan.

Mivel Umarov halálát már többször is bejelentették, így előfordulhat, hogy most is sikerült kereket oldania a hatóságok előtt. Az idei év elején 14 terroristát öltek meg az orosz kormányerők, de a holttestek között Umarov helyett annak testőrét, Iszrailovot találták. Umarov Samil Baszajev halála óta a legismertebb és legkeresettebb oroszországi terrorista.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Doku Umarov, Ingusétia,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat