OROSZVALOSAG.HU


Ki a leggazdagabb orosz?

  |  2011-02-15 13:55:33  |  
Kecskeméti Gábor

Ki a leggazdagabb orosz?

Változó sorrend - Abramovics lejtőn 

 Ki a leggazdagabb orosz?

Tavalyhoz hasonlóan, a leggazdagabb orosz idén is Vlagyimir Liszin, akinek vagyonát 21.1 milliárd euróra (körülbelül 5718 milliárd forint) teszik. Roman Abramovics vagyona tovább csökkent, jelenleg „csak” az ötödik leggazdagabb orosz. Az idei listán azonban már látszik: az oroszok is kezdenek magukhoz térni a világgazdasági válság után, hiszen leginkább a fémipar és az IT (információs technológia) szektor van fellendülőben.

A „Finansz” orosz gazdasági szaklap becslése szerint Vlagyimir Liszin tavaly 7 milliárd euróval tudta növelni vagyonát, ami az újság szerint leginkább annak köszönhető, hogy ő a novolipecki fémkombinát tulajdonosa.

Az ezüstérmet a „gigászok csatájában” Mihail Prohorov nyerte el, akit nemes egyszerűséggel a „Sonnyboy” becenévvel illetnek. 2010-ben elsősorban arra hívta fel magára a figyelmet, hogy bemutatta a „Jo-Mobil” névre keresztelt, legújabb fejlesztésű orosz hibrid autót. A tavaly még „csekély” 13.3 milliárd eurós vagyonnal rendelkező Prohorov, idén már 17 milliárdnyi euró – valószínűleg – boldog tulajdonosának mondhatja magát.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az üzbég származású Aliser Uszmanov állhat fel, 14.85 milliárd eurós vagyonával. Pénzének egy jelentős része még az orosz kohászati iparban fial, de egyre aktívabb a kommunikációs üzletágban. Az általa igen jutányos áron megvásárolt „Megafon” mobiltelefon szolgáltató tavaly már az orosz szolgáltatók piacán a második helyre kapaszkodott fel, s a szintén általa tulajdonolt „Mail.ru”-csoport szintén tavaly jelent meg az orosz tőzsdén, ahol azonnal nagy sikert aratott.

De a fémkohászat egyéb szereplői is javítani tudtak helyezésükön: Alekszej Mordasov, a SzeverSztal tulajdonosa három helyet javított tavalyi helyezésén, így 12.7 milliárd euróra (körülbelül 3429 milliárd forint) taksált vagyonával a hatodik helyen zárt, közvetlenül Roman Abramovics mögött. A viszonylag fiatal (46 éves) fémipari mágnás annak köszönheti viharos előretörését, hogy változást hirdetett gazdaságpolitikájában, ami magyarra fordítva annyit jelent, hogy az eddig biztosnak tűnő, de telített nyugat-európai piacok helyett a Távol-Kelet dinamikusan fejlődő piacai felé fordult. S amint azt az év eleji hírek is bizonyítják, ez nem volt rossz döntés Mordasov részéről, hiszen Kína 2011-ben már a Föld második legnagyobb gazdaságával rendelkezik, s egyre nagyobb léptekkel halad afelé, hogy elhódítsa az első helyet az egykor szebb napokat látott amerikai gazdaságtól. Evvel párhuzamosan Kína fém- és nyersanyagéhsége elképesztő ütemben nő.

A talán legismertebb orosz milliárdos, Roman Abramovics viszont tovább rontott helyezésén. Természetesen jelenlegi vagyona sem mondható éppen kevésnek: becslések szerint megközelíti a 13 milliárd eurót. Abramovics szenvedélye viszont a külsőség. Jachtjai, villái és a Chelsea labdarúgóklub költségei bizony évről-évre tetemes összegeket emésztenek fel.

A 7. és 10. hely között a következő emberek végeztek: Szulejman Karimov (Nafta Moszkva olajfinomító), Mihail Fridman (Alfa-csoport), Vlagyimir Potanyin (Interros) és az szegény azeri olajbányász család ötödik gyermekeként született Vagit Alekperov (a LukOil legnagyobb részvényese). Bennük az a közös, hogy üzleti tevékenységüket – eltérően az orosz „oligarchák” többségétől – mindenféle botrányoktól mentesen űzték. De a sorból nem maradhat ki a „legnagyobb ugrást” végrehajtott személy sem. Arkagyij Rotenberg bankár, aki nem mellékesen Putyin orosz miniszterelnök egykori cselgáncs edzőpartnere, 17 pozíciót javítva a 63. helyre lépett elő, 1.3 milliárd eurós becsült vagyonával. Talán nem a véletlen műve, hogy a 64. helyen ugyanakkora vagyonnal éppen testvére, Borisz Rotenberg áll.

 

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Vlagyimir Liszin, Roman Abramovics, Mihail Prohorov, Aliser Uszmanov, Alekszej Mordasov
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat