OROSZVALOSAG.HU


Hullanak a fejek az FSZB-ben 

  |  2011-02-09 20:29:58  |  
Mezei Bálint

Hullanak a fejek az FSZB-ben 

Menesztették a Biztonsági Szolgálatok két vezetőjét  

Hullanak a fejek az FSZB-ben Hullanak a fejek az FSZB-ben 

A terrorelhárító erők két magas rangú vezetőjét menesztették a Domogyedovón elkövetett merénylet után

Az ITAR-TASSZ hírügynökség jelentése szerint 2011. február 8-án mentették fel szolgálati kötelességei alól az FSZB egyik erős emberét, az Antiterrorista Ügyosztály helyettes vezetőjét, Vlagyimir Alagyin ezredest. Szintén felfüggesztették a gazdasági szolgáltatások biztonságáért felelős osztály élén álló Alekszandr Szvesnyikov alezredest. Minderről az Orosz Biztonsági Szolgálatok hivatalos honlapja is említést tett.

„A Föderáció elnökének nevében eljárva, az FSZB főigazgatója, Alekszandr Bortnyikov egy listát állított össze, melyen azon személyek nevei szerepeltek, akik kötelességük elmulasztása miatt felfüggesztésre kerültek. Bortnyikov a listát személyesen jutatta el Dmitrij Medvegyevnek” – közölte Natalija Tyimakova, az elnöki Sajtó- és Információs Szolgálat feje.

Tyimakova hozzátette, hogy a domogyedovói merénylet kapcsán indított nyomozás tovább halad előre, és a már felmentett titkosszolgálati illetve biztonsági vezetők szükség esetén büntetésre is számíthatnak.

A felelősök felkutatása a belső mulasztások kiszűrésével párhuzamosan indult meg. Ennek megfelelően Medvegyev január 26-án elbocsátotta Andrej Alekszejev ezredest, a moszkvai belügyminisztérium szállítmánybiztonsági igazgatóságának első emberét, akit vélhetően még többen követnek majd. A kegyvesztettek táborának várható növekedésére maga az államfő hívta fel a figyelmet, de a közvélemény is a felelősök megnevezéséért kiált. Az orosz repülőterek biztonsági ellenőrzése számos kívánnivalót hagy maga után, így nem lenne meglepő, ha végül a Domogyedovó menedzsmentjét is elővennék. 

A január 24-én bekövetkezett pusztító erejű robbanásban 35 ember vesztette életét, míg 202-en megsebesültek. Az akcióért a csecsen szeparatista Doku Umarov vállalta a felelősséget, és újabb terrortámadásokat helyezett kilátásba. 

Független szakértők ugyanakkor erősen kifogásolják a Kreml intézkedéssorozatát, mondván, hogy nem elég a bűnbakok megnevezése, átfogó biztonsági reformra lenne szükség. Ráadásul a belső „átvilágítások” eredményeképpen sok, egyébként hozzáértő szakember veszítheti el az állását, tovább gyengítve az orosz terrorelhárítást.

(Fegyeral Pressz, nycavation.com)    

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Alekszandr Szvesnyikov, Dmitrij Medvegyev, Domogyedovo, ITAR-TASSZ, Moszkva, Kreml, Doku Umarov, Alekszandr Bortnyikov, Vlagyimir Alagyin, FSZB, biztonsági szolgálatok, terrortámadás, robbantás
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat